José Moors en Riek Hermans willen 500 kraanvogels vouwen en verkopen voor het goede doel.
José Moors en Riek Hermans willen 500 kraanvogels vouwen en verkopen voor het goede doel. (Foto: Martijn Schwillens)

Kraanvogels vouwen voor Stichting Semmy: 'Kinderen moeten geen zorgen hebben'

  •   keer gelezen   Human Interest

BOXMEER | Riek Hermans en José Moors hebben zich als doel gesteld om dit jaar 500 kraanvogels te vouwen en te verkopen voor het goede doel. Hun actie voor Stichting Semmy heeft alvast een vliegende start beleefd, want amper twee weken na de start staat de teller al op 218. "Wij gaan voor een mooie opbrengst", lacht José.

Door Martijn Schwillens

Iedereen kan voor één euro een kraanvogel doneren. De kleurrijke vogeltjes, voorzien van een persoonlijke tekst, worden in december in de kerstboom gehangen die in de basiliek van Boxmeer komt te staan. "De 'Boom van de Hoop' noemen wij die", vertelt Riek. De actie met de kraanvogels staat niet op zichzelf. "Wij zetten ons al een aantal jaar in voor dit goede doel en zijn in 2018 begonnen met het lakken van de nagels, in stijl van Tijn Kolsteren, die twee jaar eerder met een nagellakactie geld ophaalde bij 3FM Serious Request. Zijn verhaal greep ons aan, want een kind moet lekker kunnen spelen en geen zorgen hebben. Wij houden twee keer per jaar een activiteit om geld om te halen voor de Stichting Semmy (dat de fondsen aanwendt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen, red.)", verduidelijkt José.

Direct enthousiast
"Wij zijn echte hobbyisten en vinden het dus ook gewoon leuk om te doen. We zijn blij met de start die de actie heeft gehad. De burgemeester (Karel van Soest) heeft de eerste kraanvogel gesponsord en toen is het hard gegaan", vervolgt Riek. "Het zorgt voor een echt saamhorigheidsgevoel. Mensen spreken ons aan op straat en doneren vaak spontaan. Ook pastor Ben Wolbers was meteen enthousiast, net als Kees Thijssen van de kerststallenexpositie." Het streven is om uit te komen op 500 gedoneerde kraanvogels. "Maar het gaat ons meer om de actie zelf dan om het exacte aantal", vertelt José. Om de actie onder de aandacht te houden, staat het tweetal elke zondag in de maand oktober bij Tuincentrum Olieslagers. In december nemen ze deel aan de Kerstmarkt bij Madeleine. "Ook staan we met een eigen kraam in de Steenstraat tijdens 'Boxmeer Proeft' op zondag 29 september."

Al 400 vogeltjes af
Riek toont twee kratten vol kraanvogels, waarvan een groot deel al is beschreven. "We hebben er inmiddels 400 af. We doen gemiddeld tien minuten over het vouwen van een vogel. Op de helft van alle vogels die af zijn, staat een tekst. Die is soms heel persoonlijk, maar we hebben tijdens Boxmeer Proeft ook een boek bij waarin mensen een mooie tekst voor hun eigen kraanvogeltje kunnen vinden." Zelf meedoen? De kraanvogels zijn voor 1,00 euro te sponsoren.

Meer berichten