Helena Zuil uit Oploo verricht vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor slachtoffers van de bosbranden in Australië.
Helena Zuil uit Oploo verricht vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor slachtoffers van de bosbranden in Australië.

'In Nederland krijg je de echte impact van de bosbranden in Australië niet goed mee'

  •   keer gelezen   Human Interest

OPLOO/ULLADULLA | Helena Zuil is voor uitwisseling in Australië. Als onderdeel van een Rotary Exchange zit de pas 17-jarige Oploose op een highschool in het stadje Ulladulla. Daar verricht ze sinds kort ook vrijwilligerswerk in een opvang voor slachtoffers van de bosbranden. "Ik denk niet dat de mensen in Nederland echt door hebben hoe groot de impact van deze branden is", zegt Helena.

Door Martijn Schwillens

Wie Ulladulla op Google zoekt, krijgt de meest exotische foto's te zien. Een azuurblauwe zee, parelwitte stranden en groene tropische bossen. Sinds november is het plaatje echter anders: kale bomen, zwarte gronden, stoffige lucht. "Het begon met branden verder weg, maar ze kwamen steeds dichterbij. Op een gegeven moment was er geen houden meer aan. De lucht kleurt al wekenlang oranje en we zitten in de klas met stofkapjes om vanwege de rook", legt Helena uit.

Beangstigend
Ulladulla raakt steeds meer afgesloten van de rest van het land als de branden in hevigheid toenemen. Een paar uur voordat de enige hoofdweg definitief wordt afgesloten, vertrekt ze voor een paar dagen naar Sydney om nieuwjaar te vieren. "Overal waar je keek, zag je brand. Dat was indrukwekkend, maar vooral heel beangstigend", vervolgt Helena. Terwijl de tiener in Sydney is, wordt de omgeving van Ulladulla geëvacueerd. Een dorpje op enkele kilometers van haar tijdelijke huis brandt zelfs helemaal af. "Moet je je voorstellen, een dorp zoals Westerbeek, in één klap van de kaart geveegd. Er zijn zelfs een paar doden gevallen door die branden. Mensen die niet op tijd konden vertrekken. Honderden mensen zijn dakloos geraakt. Verschrikkelijk. In Nederland krijg je kort beelden te zien op het journaal van de branden of mensen die de koala's drinken geven, maar in het echt is de impact zo enorm groot. Daar kun je je echt helemaal niets bij voorstellen als je niet hier bent."

Opvangcentrum
Helena meldt zich aan bij het opvangcentrum voor slachtoffers. Buiten haar schooltijd verricht ze daar vrijwilligerswerk. "Ik maak voedselpakketten, praat met de mensen en doe spelletjes met de kinderen om ze wat op te vrolijken. Het geeft me voldoening, al zijn de gesprekken soms erg heftig. Mensen die alles kwijt zijn geraakt. De échte pijn bij de mensen, die zie je in Nederland niet op het journaal, maar ik maak het elke dag mee", zegt Helena, die nog een half jaar in Australië blijft. "Wat ik wel heel mooi vindt om te ervaren, is de enorme gemeenschapszin. De mensen vormen een echte community", zegt ze met een bijna Engelse tongval. "Ik zou willen oproepen om vooral te doneren, want sommige mensen zijn niet verzekerd en hebben dus helemaal niets meer. Gelukkig is er regen op komst."

Meer berichten