Helga Verheugd (links) en Connie Vissers van De Vrolijkheid geven creatieve workshops op het asielzoekerscentrum in Overloon. 'We bieden een veilige omgeving tijdens periodes vol onzekerheid.'
Helga Verheugd (links) en Connie Vissers van De Vrolijkheid geven creatieve workshops op het asielzoekerscentrum in Overloon. 'We bieden een veilige omgeving tijdens periodes vol onzekerheid.' (Foto: Martijn Schwillens)

'Workshops van De Vrolijkheid zorgen voor positief gevoel op 't AZC'

  •   keer gelezen   Human Interest

OVERLOON | Sinds maart vorig jaar draaien Connie Vissers en Helga Verheugd onder noemer van De Vrolijkheid op het asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon diverse kunstzinnige projecten voor de kinderen (tot 12 jaar) op het AZC. "Onze workshops zorgen voor een positief gevoel", weet het tweetal.

Door Martijn Schwillens

Het project is een groot succes. Zodoende dat beide projectcoördinatoren al bezig zijn met het opstarten van een project voor jongeren (15-25 jaar). "Met de jongeren gaan we muziek maken, maar in de toekomst kan het ook een modeproject zijn of iets dergelijks", verduidelijkt Helga. Connie vult aan: "Zoals ook de workshops voor de kinderen erg uiteenlopen. We hebben net beeldjes gemaakt, maar ook dans of theater zijn onderdeel van ons kunstlab. Eigenlijk alles waar creativiteit bij komt kijken en, zoals onze naam al zegt, wat vrolijkheid biedt. Veel kinderen hebben in hun eigen land heftige dingen meegemaakt. Kunst is het middel om ze een positief gevoel mee te geven, maar vooral ook om ze laten ontdekken waar hun talenten liggen. Het geeft vaak ook een spin-off om met elkaar te communiceren, ook als er een taalbarrière is."

Vijf V's
De Vrolijkheid gaat uit van de vijf V's, vertelt Helga. "Vrolijkheid, veiligheid, vertrouwen, verhaal kwijt kunnen en veerkracht." De Vrolijkheid op AZC Overloon vindt altijd plaats op een vast tijdstip (donderdag van 15.00 tot 17.00 uur) en op een vaste locatie. "Een vaste plek en een veilige omgeving tijdens periodes vol onzekerheid. De Vrolijkheid is er altijd, met vaste gezichten voor de groep. Dat vinden de kinderen, maar ook hun ouders, erg prettig."
Eén V ontbreekt nog, die van vrijwilligers. "We beschikken over een mooie pool van vaste vrijwilligers, maar we kunnen altijd meer handjes gebruiken. Onze vrijwilligers worden door ons ingewerkt en krijgen ook een cursus. We kijken ook altijd of er een goede match is."

Kunstenaars gezocht
De Vrolijkheid, dat op zo'n dertig AZC's actief is, is eveneens op zoek naar regionale 'kunstenaars' voor het kunstlab in Overloon. "Het kan om beeldende of schilderkunst gaan, maar we zoeken ook creatievelingen voor theater en dans. Of muzikanten die onze nieuwe jongerengroep op weg willen helpen met muziek. De grootte van de groepen varieert, soms vier of tien kinderen, maar bij het laatste project deden 17 kinderen mee."
Vrijwilliger worden of als kunstenaar een workshop (4 tot 6 weken) geven? Neem contact op via helga@vrolijkheid.nl, connie@vrolijkheid.nl of kijk op de Facebookpagina 'De Vrolijkheid Overloon'.

Meer berichten