Loes Wijnhoven met in haar handen de roman 'De hotelgids', waarmee ze debuteert als schrijfster.
Loes Wijnhoven met in haar handen de roman 'De hotelgids', waarmee ze debuteert als schrijfster. Foto: Elske Nissen
interview

Wijnhoven debuteert met roman De hotelgids: ‘Heel benieuwd naar de lezersreacties’

Human Interest 816 keer gelezen

SAMBEEK | Afgelopen week verscheen 'De hotelgids' van Loes Wijnhoven. In haar debuutroman schrijft de 30-jarige Sambeekse, bekend van muziekduo Clean Pete, over een vrouw die een klassieke muziekcarrière achter zich laat om een hotelgids te schrijven. Op zoek naar de ultieme vrijheid. "Er zijn paralellen met mijn eigen leven, maar mijn hoofdpersonage durft in dit boek veel meer dan ik zelf zou durven."

Door Martijn Schwillens

Op het terras van haar ouderlijk huis knijpt Loes de ogen eens samen. Het lentezonnetje legt een grote lach bloot op haar gezicht. Alsof de lichtstralen op haar huid symbool staan voor haar gemoedsrust. "Eigenlijk", zegt Loes, "ben ik nu al enorm tevreden over het boek." Die vrolijkheid laat zich gemakkelijk verklaren, want het grootste compliment heeft Loes al op zak. Ze doelt op een berichtje van schrijfster Saskia Noort. 'Loes Wijnhoven blijkt de Helen Fielding van de Lage Landen en De hotelgids de Bridget Jones' Diary van nu', luidt de uitspraak van Noort, die ook op de achterflap is gezet. "Saskia is een uitgesproken alleenstaande vrouw, net als mijn hoofdpersonage. Zodoende dat ik haar het manuscript had gestuurd. Ze had ook kunnen denken: Loes uit Sambeek, het zal wel... Natuurlijk wil je dat je boek wereldwijd wordt vertaald en verfilmd, maar haar reactie heeft mij enorm ontroerd. Een schrijfster waar ik zelf een enorme fan van ben, vindt fantastisch wat ik geschreven heb..."

'Fantasie de vrije loop gegeven'
Het schrijfproces duurde in totaal twee jaar. "Ik heb altijd al een boek willen schrijven, maar steeds gedacht dat ik dat pas zou doen als ik veertig zou zijn. Dat is tien jaar eerder geworden. Dat ik mijn boek mag uitgeven bij Das Mag, dat veel auteurs uitgeeft waar ik fan van ben, vind ik enorm leuk. Corona heeft het schrijversproces mogelijk wat versneld, maar dat de uitgever positief was over de eerste hoofdstukken, heeft ervoor gezorgd dat ik uren per dag ben gaan schrijven", vertelt Loes, die vanwege corona voorlopig geen muziekoptredens heeft met Clean Pete. "Ik fantaseerde over een zo vrij mogelijk leven en kwam uit bij mijn boek De hotelgids. Een verhaal over het verlangen om zonder relaties te zijn, om vrij te zijn, en alleen, en omringd door avontuur, seks en liefde, maar ook aan de hopeloze onmogelijkheid dat allemaal met elkaar te combineren", vat Loes haar debuutroman samen. 

'Zelf hecht ik veel waarde aan mijn vrijheid. Zodoende ben ik in het boek dichtbij mezelf gebleven'

"De hotelgids is niet autobiografisch. Het is vooral veel fictie, maar het is wel herkenbaar. Want zelf hecht ik veel waarde aan mijn vrijheid. Zodoende ben ik in het boek dichtbij mezelf gebleven. Accepteren dat je een dwalend persoon bent, is ook een vorm van vrijheid. En op dat punt ben ik nu zelf aanbeland in mijn leven. Louisa heeft echter veel meer lef. Zij handelt er ook naar. Met de nachtelijke escapades en de hang naar avontuur. Ergens is ze constant op zoek naar houvast, waarbij muziek een rode draad blijft. En de behoefte aan vrijheid vooral herkenbaar zal zijn, of je nu een relatie hebt of niet", stelt Loes. "Ik heb mijn fantasie de vrije loop gegeven. De hotelgids was leuk om te schrijven en ben erg benieuwd hoe de reacties van de lezers zullen zijn. Heel benieuwd."

Digitale boekpresentatie
Op donderdag 11 maart vindt in De Weijer in Boxmeer een digitale boekpresentatie plaats van ‘De hotelgids’. Schrijver Thomas Heerma van Voss gaat met Wijnhoven in gesprek over haar debuutroman. Ook is er muziek van Renee Wijnhoven en Anne Soldaat. De alternatieve boekpresentatie is vanaf 21.00 uur te volgen via YouTube

'De hotelgids' (€ 22,50) ligt per heden in de boekwinkels. Bij Van Dinter Boeken in Boxmeer zijn enkele gesigneerde exemplaren beschikbaar. Loes Wijnhoven is te volgen op Facebook en Instagram.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant