<p>Auteur en samensteller Jan Hendriks met in zijn hand het boek 'De mooiste plekjes van het Land van Cuijk'.</p>

Auteur en samensteller Jan Hendriks met in zijn hand het boek 'De mooiste plekjes van het Land van Cuijk'.

(Foto: Eigen foto)

‘Door dit boek leren mensen de mooiste plekjes van ‘t Land van Cuijk kennen’

  •   keer gelezen   Human Interest

VORTUM-MULLEM | Het boek ‘De mooiste plekjes van het Land van Cuijk’ van Jan Hendriks is amper twee weken geleden verschenen of het boekwerk is nu al toe aan de tweede druk. “Mensen willen blijkbaar graag ontdekken hoe mooi deze regio is”, lacht de 60-jarige samensteller.

De inwoner van Vortum-Mullem is al jaren hobbyfotograaf en gaat er regelmatig met zijn vrouw op uit met de fiets of te voet. “Liesbeth van Heeswijk vroeg me vorig jaar of ik leuke foto’s van de kernen had voor haar verkiezingscampagne voor Liberaal LvC. Toen ontdekte ik eigenlijk dat ik heel veel foto’s van mooie plekjes had. Vervolgens heb ik gezegd: ik ga alle kernen bezoeken en foto’s maken voor een boek.” 

Gevoel overbrengen
‘De mooiste plekjes van het Land van Cuijk’ biedt de lezer inzicht in bijzondere plekjes, gebonden in een glossy kleurenuitgave van 136 pagina’s, inclusief zelf samengestelde fiets- en wandelroutes (op basis van de aanwezige knooppunten). “Alle 32 dorpen en één stad komen aan bod in het boek, met een korte beschrijving per dorp en vooral heel veel foto’s. Zelfs mensen uit de eigen dorpen herkennen soms niet eens de plekjes die ik heb vastgelegd”, zegt hij. “Ik ken heel veel mensen die dagelijks 80 kilometer fietsen. Die vraag ik dan: ‘Heb je onderweg ook wat gezien?’ Wij fietsen zelf vaak maar 25 kilometer of wandelen er vijf. Iedereen kent Sint Hubert van de doorgaande weg richting Uden, maar steek bij Erica maar eens de weg over, de bossen in. Zo mooi.”

‘Je moet als het ware leren om de pracht van dit gebied te zien. Daar kan dit boek enorm bij helpen’

Niet dat hij zelf een voorkeur of een ‘allermooiste’ plekje heeft. “Iedereen kent wel de Maasheggen of de Kuilen, maar Molenheide bij Mill is net zo mooi als de Staatsbossen en wie bij mooi weer een wandeling maakt langs het water in Linden, waant zich bijna in Spanje. Dat gevoel, dat besef, dat is ik wat ik wil overbrengen in dit boek”, legt Hendriks uit. “Kijk onderweg in het Land van Cuijk eens naar links of rechts. Je moet als het ware leren om de pracht van dit gebied te zien. Daar kan dit boek enorm bij helpen. Ik heb het eerste exemplaar overhandigd aan de burgemeester. Die wandelt graag, maar al bladerent, zei hij: ‘Heel veel van deze plekken heb ik nog nooit gezien.’ Er valt nog genoeg te ontdekken in het Land van Cuijk.”

Zelf ontdekken?
‘De mooiste plekjes van het Land van Cuijk’ kost 22,50 euro en is verkrijgbaar via www.trotsopbrabant.nl (en de Facebook-pagina van Jan Hendriks). “Ik kom het persoonlijk afgeven. Dan bespaar ik op de verzendkosten en kom ik onderweg weer mooie plekjes tegen”, lacht hij tot slot.

Meer berichten