'In Land van Cuijk geen controle op arbeid en alles mogelijk'
'In Land van Cuijk geen controle op arbeid en alles mogelijk'

'In Land van Cuijk geen controle op arbeid en alles mogelijk' (ingezonden)

  •   keer gelezen   Ingezonden

Er bereiken ons signalen dat vele tientallen tot honderden mensen vanuit de Balkan, en elders vanuit onze mooie wereld,  illegaal aan het werk zijn. Met een 10-tal van die mensen zijn gesprekken gevoerd. Details omtrent hun werkplek wilden ze niet geven.

Door het afnemende aantal Poolse arbeiders in Nederland gaan steeds meer werkgevers, zaken doen met payroll-bedrijven. De Volkskrant van vandaag, 17-12-2016, heeft er een paginagroot artikel over. Werknemers uit landen die niet onder het Schengen-akkoord vallen, worden hier te werk gesteld. Ik heb met deze mensen die elke avond om toerbeurt bij de Aldi in Mill aan de Wanroijseweg hun boodschappen doen gesproken. De Bedrijfsleider van de Aldi die deze lieden scherp in de gaten moet houden, omdat ze anders zijn winkel leeghalen zonder te betalen.

Wij, als vakbond FNV Land van Cuijk Plus, brengen dit onder uw aandacht. Niet om sfeer te maken, maar omdat wij vinden dat er meer dan genoeg Land van Cuijkse werknemers, zonder werk en met een slechte uitkering thuis zitten. Hiermee geven we een signaal af naar de verantwoordelijke instanties. In deze regio is blijkbaar alles mogelijk omdat er geen controle op arbeid is.

Daarnaast bereiken ons steeds meer berichten van mensen die bij onder andere landbouwers en (kerst)boomkwekers in de regio Land van Cuijk aan het werk zijn. Zwartwerken tegen 6 euro per uur. De regie word gevoerd door een pay-rollbedrijfje aan huis te Boxmeer. Dagelijks worden mensen bij het AZC Stevensbeek/Overloon naar diverse malafide werkgevers gebracht. Hij vraagt tien euro taxigeld per dag. Deze mensen werken 7 dagen per week. 's Morgens tussen 6.00 - 8.00 uur en 's avonds tussen 16.00 - 20.00 uur bij de ingang van het AZC Stevensbeek/Overloon gaan posten, geeft een grote vangst.

Dit is oneerlijke concurrentie, waardoor wij nog kampen met ruim 500.000 werklozen. Die graag zouden willen werken en het werken of een baan krijgen hierdoor mede onmogelijk wordt gemaakt.

Met vriendelijke groet

Martien van den Oever
FNV Land van Cuijk Plus
 

Meer berichten