De A73 is inmiddels omgedoopt tot 'accident alley'. (foto: SK-Media)
De A73 is inmiddels omgedoopt tot 'accident alley'. (foto: SK-Media)

'A73: laat gezond verstand maar eens prevaleren boven de regeltjes'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Als regelmatige gebruiker van de A73 probeer ik te begrijpen waarom hier zoveel ongevallen gebeuren. Het verwondert mij dat niet allang tijdelijke cameras zijn geplaatst om de situatie rond ongevallen te analyseren.

Als ik als gebruiker een mening mag geven, dan valt mij iedere keer weer het haasje-over spel op dat vrachtwagens spelen als ze van de A77 de A73 oprijden. U kent dat wel, de ene vrachtwagen kan twee kilometer harder en gaat dan eindeloos inhalen. De vaak Oost-Europese chauffeurs van wisselende kwaliteit, laten ieder achter zich op de rem trappen, waarmee de snelheid op het 130 stuk soms terugvalt tot 70 km. Na, op de lange Autobahn in Duitsland hun ideale rijtje bereikt te hebben, begint het spelletje bij de samenvoeging met de A73 opnieuw. Kennelijk heeft Rijkswaterstaat zich dat eindelijk ook gerealiseerd, want sinds enige tijd staat er vlak voor de samenvoeging een bord met een inhaalverbod voor vrachtauto's. Helaas staat er onder het bord en groot aantal getallen die een tijdsbegrenzing inhouden. Een gemiddeld mens kan in een flits nooit de getallen analyseren die daar genoemd worden, als hij het bord op dit drukke punt al gezien heeft.

Omdat vrachtauto's bij vele van deze ongelukken betrokken zijn of indirect de veroorzaker, moet men dit ook serieus aanpakken. Indien men dit bord zonder toevoegingen (en misschien zelf een maatje groter) enkele honderden meters eerder plaatst en het dan elke paar honderd meter herhaalt (van Boxmeer tot Malden), zal het serieus effect hebben op de veiligheid. Ik weet ook wel dat ambtenaren allerlei regeltjes verzonnen hebben hoe en waar borden geplaatst mogen worden. Maar in deze situatie moet het gezond verstand maar eens prevaleren boven de regeltjes.

Probeer het maar eens en noem het een experiment. Voor de kosten van 20 borden hoef je het niet te laten.

J.Teunissen
Stevensbeek.
 

Meer berichten