Er is in Bergen veel te doen over de mogelijke vestiging van een slijterij in de toren van Mosaïque.
Er is in Bergen veel te doen over de mogelijke vestiging van een slijterij in de toren van Mosaïque.

'Slijterij in toren Mosaïque'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Ondernemer Niek van den Hurk heeft in oktober het CDA en andere politieke partijen in Bergen benaderd. Hij wil in de toren horeca beginnen en ter ondersteuning daarvan in de wintermaanden kunnen beschikken over een kleine slijterij. Horeca kan gelet op de bestemming van de toren direct van start.

De slijterij vraagt een gedeeltelijke wijziging van de bestemming in detailhandel. In feite maak je er zo een detailhandel pand bij terwijl er juist zoveel panden leegstaan waar direct een slijterij kan starten. Om de belangen van Van den Hurk en de andere pandeigenaren goed te waarborgen, want daar moet de gemeente natuurlijk ook rekening mee houden, is het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure met een doorlooptijd van 6 maanden het beste. Dat weet Van den Hurk al vanaf oktober. Vervolgens heeft hij in een commissievergadering de gemeenteraad officieel gevraagd mee te willen werken aan de bestemmingswijziging.

De gemeenteraad is hier unaniem mee akkoord gegaan. Niek heeft dus de steun van de volledige politiek, maar dan moet hij wel een verzoek tot een bestemmingsplanwijziging indienen en niet een tijdelijke vergunning zoals hij eerder deed. Dat is hem op diverse momenten gemeld. Van den Hurk kiest er dus heel bewust voor om tegen het besluit van de volledige gemeenteraad in te gaan. Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad nogmaals unaniem aangegeven dat een kleine slijterij geregeld kan worden via een bestemmingsplanprocedure.

Omdat Van den Hurk nog steeds geen verzoek tot wijziging van een bestemmingsplan heeft ingediend wilde KERN de slijterij dan toch maar met een tijdelijke vergunning toestaan voor maximaal een jaar. Zo'n vergunningenprocedure kost echter ook een paar maanden proceduretijd en kan niet afgerond worden voor de start van het toeristenseizoen. Bovendien houdt die procedure minder rekening met de belangen van andere pandeigenaren. Dit idee heeft daarom geen steun gekregen van CDA, PK en de VVD.

Bovendien moet je als gemeentebestuur duidelijk zijn: als je vindt dat de bestemming gewijzigd moet worden, moet je daar ook achter blijven staan. Dat is de transparante politiek waar het CDA voor staat en die transparantie zou KERN ook moeten willen. Samenvattend: horeca in de toren kan direct van start. Een slijterij in Mosaique ook. Voor een slijterij in de toren is unanieme steun in de gemeenteraad, maar dan moet er wel een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan worden ingediend.

Jacob Knoops
Fractievoorzitter CDA Bergen

Meer berichten