De hondensportvereniging moet op zoek naar een nieuw oefenterrein.
De hondensportvereniging moet op zoek naar een nieuw oefenterrein.

'Brabants Landschap ziet door de bomen de mens niet meer'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Brabants Landschap beschermt en beheert de Brabantse natuur. Hartstikke goed natuurlijk. Om dit te realiseren koopt zij ook natuurgebieden aan en probeert zij natuurgebieden met elkaar te verbinden. Zo kocht Brabants Landschap 14 jaar geleden een stuk grond in Haps: een stukje bos en weilanden bij De Polder, ingesloten tussen de spoorlijn Nijmegen-Venlo/ Oeffeltseweg/ A73 en het voormalige Duits Lijntje. Wat Brabants Landschap niet in de gaten had, was dat er op dat terrein al sinds 1969 volop getraind werd door politiehondenclub 'De Trouwe Wakers'. De hondentrainers en hun honden worden inmiddels al 14 jaren gedoogd op hun terrein; nu moeten ze echter verkassen.

De leden van de politiehondenvereniging trainen daar dus al bijna 50 jaar, zonder dat er ook maar ooit één klacht vanuit de omgeving is gekomen. Dat is ook logisch want ze zitten op een plek waar niemand last van hen kan hebben. Iedereen is vrij om op 'hun' terrein te komen, iedereen kan genieten van het stukje natuur. De vogels en de hazen zitten er gewoon, blijkbaar gewend aan wat hondengeblaf op gezette tijden, de reeën hebben er hun stekje, de leden van de politiehondenvereniging houden het terrein bij, ruimen afval op en voelen zich ook verplicht om een enkele motorcrosser uit dit gebied te weren. Natuurlijk, want deze club van dierenvrienden geeft om de natuur en houdt deze graag in stand.

Het heeft er alle schijn van dat Brabants Landschap van mening is dat 'de mens' geen onderdeel uitmaakt van die natuur. Op de vraag waarom de politiehondenvereniging moet verkassen, was het antwoord: 'Het moet natuur worden.' Alsof het geen natuur is als er honden en mensen rondlopen! Je zou je als mens bijna teveel voelen in de wereld die Brabants Landschap heet.
Wat is nu de gedachte? PHV (politiehondenvereniging) 'De Trouwe Wakers' moet ten behoeve van de natuur verkassen naar een stuk grond bij de witlofkwekerij (Van Raaij EKO) aan de St. Hubertseweg in Haps. Dat betekent dus dat de natuur nabij de kweker 'vernield' gaat worden door de komst van de politiehonden. Onzin natuurlijk! We hebben hier louter te maken met het verplaatsen van 'een probleem', een doldwaze verhuizing waarbij een tonnetje aan Cuijkse euro's bij lange na niet genoeg is om de verplaatsing te bekostigen.

Het is jammer dat er niet in oplossingen wordt gedacht. Waarom wordt bijvoorbeeld de ecologische hoofdstructuur niet wat verschoven of versmald? Waarom loopt iedereen dan weer te zwaaien met regeltjes en komen de beren weer op de weg? Ieder weldenkend mens kan op zijn klompen aanvoelen dat er een geldverslindende actie op komst is met alleen maar verliezers…en ik durf zelfs te stellen dat ook 'de natuur' in deze verliezer is.

Ik heb niets tegen de idealen van Brabants Landschap, mits ze maar met gezond verstand uitgevoerd worden. Ik heb de betreffende ambtenaar van Brabants Landschap gesproken. Hij was onwrikbaar: 'Het gebied is van ons'. 'Ja, ja', denk ik dan, 'maar dat is toevallig wel met ONS (gemeenschaps)geld gekocht.' Hij gaf aan: 'Als jullie bij de provincie met een andere oplossing komen, zal Brabants Landschap toch een negatief advies geven.' Dus dat weten we dan ook weer: op dat niveau wordt het ordinaire spelletje van vriendjes- en machtspolitiek gespeeld. Bah!

Het lijkt erop dat een doorgeschoten ambtenaar van Brabants Landschap alle zin voor realiteit kwijt is en vanachter zijn bureau zijn frustraties op een onverantwoorde manier afreageert.
De mens is de klos.

Liesbeth van Heeswijk
Fractievoorzitter Liberaal Land van Cuijk

Meer berichten