'Roep gemeente op te investeren in herplanten van een nieuwe Ginkgo'.
'Roep gemeente op te investeren in herplanten van een nieuwe Ginkgo'.

INGEZONDEN: 'Een levensboom die geen kans meer kreeg'

  •   keer gelezen   Ingezonden


Vorige week donderdag vond een schouwspel plaats op het Raadhuisplein Mook, dat momenteel heringericht wordt. In het kader van herinrichting van het Raadhuisplein werden een set mooie zomereiken en een paar reuze cipressen op het kerkhofje geofferd, maar gelukkig zouden twee topbomen op het Raadhuisplein herplant worden.

De een is een mooi gevormde Amerikaanse Esdoorn, die bijna tegen het gemeentehuis aan stond , die in de herfst topkleur heeft. Deze kleine reus is succesvol omgeplant op 16 maart. De ander was een prachtig gevormde Ginkgo, de Japanse Notenboom, tegenover de ingang van het gemeentehuis, als symbool van waardigheid en leven.

Ginkgo Biloba is een zeer bijzondere boom, afkomstig in uit China, waar deze als heilige boom wordt beschouwd en te vinden is bij de tempelcomplexen als heel oude bomen. Het is een levend fossiel die al 270 miljoen jaar geleden al voorkwam, met een zeer bijzonder blad en fraaie vorm en kleur. Veel mensen bukken om een gevallen ginkgo blad mee te nemen en als bladlegger in een boek te bewaren. De blad vorm is voor velen een icoon, bijvoorbeeld als logo van Tokyo.

Hoe spijtig, zelfs chagrijnig was het dat de herplant van deze laatste Ginkgo misging toen de takelaar van de boom, deze iets te snel optrok, terwijl de wortels nog niet volledig los waren. Met een heel zacht plofje, werd de boom van zijn bast gestroopt en werd de essentieel sapstroom afgescheurd.
Meer dan chagrijnig was dat , omdat het bijna een symbolische acte leek.

Als betrokken burger, roep ik de gemeente Mook op, om ter compensatie, in de herinrichting wel weer te investeren in het herplanten van een nieuwe Ginkgo, liefst een stevig maatje, om de waardigheid van het nieuw in te richten Raadhuisplein opnieuw kracht bij te zetten.

Madeleine van Mansfeld
Mook

Meer berichten