Maasheggengebied. (foto: Nederlands Cultuurlandschap)
Maasheggengebied. (foto: Nederlands Cultuurlandschap)
ingezonden

'Dag Noordereiland, dag Das, dag heggen en dag UNESCO-status?'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Wethouder Jeu Verstraten, één van de lobbyisten, om status voor Maasheggengebied op de UNESCO lijst te bepleiten, mag wel een toontje lager zingen omdat het Maasheggengebied te mooi wordt voorgesteld.

Als liefhebber van dat Maasheggengebied weet ik wel beter, heer Verstraten.
Het kan u niet zijn ontgaan dat op 12 april 2016 in deze krant het artikel: Boxmeer trekt tot 2020 zo'n 3,5 miljoen uit voor een veertigtal toeristische projecten, een miezerig regeltje is opgenomen, ik citeer: Wat betreft het Maasheggengebied wil gemeente Boxmeer het Noordereiland (en de betoncentrale) laten verdwijnen.... einde citaat.
Wel zo fijn om over het verdwijnen van het Noordereiland de UNESCO-commissie in te lichten, zodat ook zij daarvan op hoogte worden gebracht als ook die van de puinhoop die inderdaad in het Maasheggengebied bestaat, waarover Bart Berbers in het Boxmeerse blad De Bok schreef onder het titelnaam: Noodklok over Maasheggen.
Dat Bart Berbers daar niet alleen daarover schreef maar ook de bekende auteur Marius Grutters van het boek, 'De Maasheggen' zegt wel iets meer over de staat van het Maasheggengebied als dat u wilt doen geloven.
Maasheggen gered en meelopen in de optocht, zoals dat eerder door u is vermeld in de media (Bellen met Wethouder Jeu Verstraten) omdat Jaap Dirkmaat als voorzitter van de (VNC) Vereniging Nederlands Cultuurlandschap van de Postcode Loterij 1,34 miljoen euro heeft ontvangen, is precies waar het u omgaat!
Noordereiland: Is het niet dat Provincie Noord-Brabant 20 mei 2015 heeft bericht dat de afgesneden meander bij Beugen een Provinciaal cultuurhistorisch belang is?

Dag Das!
Wat dat met het Maasheggengebied te maken heeft, meer dan gedacht heer Jeu Verstraten, omdat de Das de oudste bewoner van het Maasheggengebied is en woont op het Noordereiland!
Dat de Das ook het onderspit heeft moeten delven op verzoek van gemeente Boxmeer, waardoor dit dier niet meer vanuit het Maasheggengebied via de ecologische verbindingszone Maasbroeksche Blokken met andere dassenpopulaties in contact kan komen om de genen uit te wisselen, kunt u in het verhaal in Frankrijk meteen gratis onder de aandacht brengen.
Vermeld er dan ook even duidelijk bij dat door toedoen van gemeente Boxmeer, sinds Besluit 3536098 in mei 2014 genomen, alleen al op de A77 acht dassen het leven heeft gekost. Fraaie gegevens om daarover met Jaap Dikmaat van Das&Boom en VNC van gedachten te wisselen op reis in optocht naar de Franse Dordogne.

Zou ik niets over het Maasheggengebied en meer weten, was ik er zeker niet in geïnteresseerd, toch? Gezien ik beter weet, zal ik niet langer zwijgen! Dat de burgemeester beter wist, toen ik hem in 2015 persoonlijk heb gewaarschuwd voor imagoschade aan gemeente Boxmeer, staat vast.
Dat ik er voor niets ben geweest is mij nadien wel duidelijk geworden! Het geuite wantrouwen door Jaap Dirkmaat aan Boxmeer met betrekking tot de Das, was zijn angst in 1999 en de waarheid van nu 2017!

Goede reis en beterschap met de Maasheggen en bovenal de zorg voor de Das!

Theo Verschuur

Meer berichten