Ingezonden brief: 'Rondweg Sint Hubert?'
Ingezonden brief: 'Rondweg Sint Hubert?'
ingezonden

'Rondweg Sint Hubert?'

Ingezonden 1.216 keer gelezen

Van Melanie Schultz van Haegen, de minister van Infrastructuur en Milieu, kwam ik te weten dat de provincie Noord-Brabant een studie gaat uitvoeren naar het functioneren van de N264. Dat zei ze in februari 2017. Als je het niet gelooft, moet je het maar eens navragen bij onze wethouder van verkeer en vervoer, Jos van den Boogaart, of bij de gedeputeerde die over het verkeer in Brabant gaat: Christophe van der Maat.

Ik werd steeds nieuwsgieriger. Aan wie moest ik het allemaal vragen? Jos van den Boogaart? Maar heeft die geen twee petten op? Ik weet het niet, maar het zou kunnen. Op de ene pet staat: AgriFood Capital en op de andere pet staat: wethouder Openbare Ruimte (waar verkeer en vervoer onder valt) van de gemeente Mill en Sint Hubert. Die twee dingen samen vertrouwde ik niet helemaal. Zou het iets met verstrengeling zijn? Ik weet niet hoe zoiets helemaal heet. Zou de pet met de kortste naam de meeste invloed hebben? Ik weet het niet, maar het zou kunnen. Maar op het gemeentehuis in Mill vinden ze die strengen door elkaar blijkbaar heel gewoon.

Zou ik het vragen aan Christophe, de gedeputeerde? Maar dan moet ik eerst weten of hij ook misschien meer dan één pet heeft. Hopelijk niet, maar daar ben ik nog niet achter. Met één pet vertrouw ik hem wel.
Maar die studie zal lang duren. Ze zijn daar op het provinciehuis nog steeds bezig om die studie te organiseren. Ambtelijke molens draaien nu eenmaal langzaam. Hé, wij hebben in Sint Hubert ook een molen. Maar stel je voor, dat daar bij die molen een rondweg zou komen te lopen! Die mooie molen! Het is trouwens een mooi liedje, ik ga het eens vaker zingen. En moet het Keijzerspaadje weg, als er een noordelijke rondweg zou komen? Ik moet er niet aan denken! Mijn verbazing slaat om in hoofdpijn
Maar waarom moeten wij eigenlijk van wethouder Van den Boogaart halsoverkop zeggen of we niks willen of een stoplicht of een rondweg? Dat zou misschien wel de belangrijkste beslissing voor ons dorp kunnen zijn in tientallen jaren! Daar hebben we wel een paar jaar voor nodig, misschien weten ze in Den Bosch dan ook al meer.
Volgens mij is er tijd zat. De vraag wordt wel een beetje makkelijk gemaakt: niks doen, een stoplicht of een rondweg. Je moet het de mensen in Sint Hubert niet te moeilijk maken, zal Jos gedacht hebben. De wethouder wil nou met de dorpsraad in Sint Hubert praten over hoe het allemaal geregeld moet worden. Ik heb gehoord dat er ergens in mei een informatieavond komt. De wethouder zal het daar wel allemaal uitleggen. De wethouder zit er trouwens meestal of altijd wel bij, ook bij de komende enquête.
Het draagvlakonderzoek zou door de HAN gedaan worden. Zie College Column 12 juli 2016 in de gemeentelijke "infokrant". Maar nou moet de dorpsraad van Sint Hubert het ineens doen, samen met de wethouder. Ik heb weer nieuwe vragen. En in diezelfde CollegeColumn zegt de wethouder dat een lus om Sint Hubert nadrukkelijk genoemd wordt in het rapport. Ik ben eens gaan neuzen in het rapport. Lus om Sint Hubert? Ja, wat wil je, als alleen gemeentebesturen en ondernemers mee mogen doen aan het onderzoek. Die willen natuurlijk een snelle verbinding. De ondernemers die iets mochten zeggen, werden in samenwerking met AgriFood Capital van te voren uitgekozen! Maar die ondernemers wonen helemaal niet in Sint Hubert en hebben nergens last van! Ook staat er in dat rapport letterlijk dat de burgers niet mee mogen praten. Dat komt later. Dus nu heel even. Maar die zitten toch met de ellende?

Van wie komt die informatie op de informatieavond eigenlijk? Voor al mijn vragen alleen al is zeker één hele infoavond nodig. Om alle vragen van de mensen uit Sint Hubert te beantwoorden zijn wel 500 of meer informatieavonden nodig, lijkt me. Daar is geen tijd voor. De gedeputeerde is onverbiddelijk.
Ik zie het al voor me: Jos maakt alles duidelijk, de provinciaal zegt ook nog wat, hij kan natuurlijk niet laten merken dat hij er hier of daar anders over denkt als de wethouder, een luidkeels protesterende lange rij mensen achter de microfoon, maar één troost: na deze avond willen we wel langer doorpraten en dat is wel gezellig met een biertje in de hand.

Neem het zekere voor het onzekere: Ik zou zo gauw mogelijk vòòr de informatie-avond alle vragen stellen aan de wethouder of aan de gedeputeerde. Des te eerder heb je in de gaten waar de invloed van Capital AgriFood of andersom begint. Hopelijk raken hun e-mailboxen niet verstopt. De Sinthubertenaren hebben dan nog een maand de tijd om een goeie oplossing voor Sint Hubert te verzinnen waar de hooggeleerde ambtenaren jaren over doen: niks, een stoplicht of een rondweg. Ongeveer midden juni komt er een enquête, op te stellen door de gemeente. Zou met het woord "gemeente" weer wethouder Van den Boogaart (wethouder van vervoer in de gemeente Mill en Sint Hubert) bedoeld worden? Ik weet het niet zeker, maar het zou zo maar kunnen. Maar de manier van vragen bepaalt het antwoord. Dan kan de wethouder misschien maar beter zelf de antwoorden invullen. Scheelt nog meer tijd.

De inwoners van Sint Hubert staan nu voor een onoplosbaar probleem: een verantwoorde beslissing nemen. Want een rondweg heeft zeer grote nadelen, en niet alleen voor de aanwonenden! En als een rondweg er dan eindelijk ligt over zo'n acht jaar, beginnen ze weer over een snelweg, want na 2030 is immers alles mogelijk. Mensen, of je nu voor of tegen een rondweg bent, deze gang van zaken kunnen we toch niet accepteren. We hebben toch ook nog ons zelfrespect. Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur! Een op deze manier plotseling afgedwongen beslissing over zo'n complex onderwerp heeft per definitie geen breed draagvlak, en dat moet toch van de gedeputeerde?

Ik moet weer aan die twee petten van Jos denken. Zou de pet met de kortste naam de grootste pet zijn? Ik weet het niet zeker, maar het lijkt er wel op. Ik kan niet verder denken. Ik heb barstende koppijn.

Jan Derks, Sint Hubert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant