De Kwel in Cuijk.
De Kwel in Cuijk. Foto: Martijn Schwillens
ingezonden

'LACO: Rol gemeenteraad en college van B en W'

Ingezonden 1.089 keer gelezen

De taken van de gemeenteraad en die van het college van Burgemeester en Wethouders zijn sinds 2002 duidelijk gescheiden. Dit wordt dualisme genoemd. Het college is er om te besturen, de gemeenteraad is er om het college hier op een onafhankelijke manier bij te controleren. Het dualisme wordt gezien als een manier om de politiek opener te maken, transparanter voor onze inwoners.

Tot zover de theorie. Want wat gebeurt er in de praktijk? Wethouders zijn afkomstig van een politieke partij. Deze zelfde partij moet in de gemeenteraad het werk van de eigen wethouder controleren. Tot op bepaalde hoogte gebeurt dit ook wel. Vaak tot het moment dat het politiek wat spannender wordt. Dan lijkt het toch wel ingewikkeld om het werk van de eigen wethouder kritisch tegen het licht te houden.

Jammer genoeg lijkt dit nu ook te gebeuren bij de nieuwe Cuijkse partij Liberaal Land van Cuijk. Een partij die uitdraagt transparant te willen zijn. Die zich tot nu toe binnen het college niet de mond liet snoeren. Lastig voor het college, maar zeker verfrissend. Het geeft oppositiepartijen meer ruimte. Het is dan ook extra jammer om te zien dat wanneer het echt politiek spannend wordt ook deze nieuwe partij teruggrijpt naar oude politiek en als enige van de acht Cuijkse partijen in het dossier LACO meent haar controlerende rol te moeten inruilen voor een die zij aan zij staat met haar wethouder. Zie de ingezonden brief hierover van vorige week.

Dit laat wat ons betreft zien dat het ook voor een nieuwe partij ingewikkeld is om je partijgenoot/wethouder kritisch op de uitvoering van zijn werk te controleren. Zou het als toekomstdroom dan niet mooi zijn wanneer wethouders voortaan gewoon moeten solliciteren en worden geselecteerd op relevante (werk)ervaring en capaciteiten in plaats van hun politieke kleur? Dit heeft twee voordelen. Een keuze voor de beste man/vrouw als wethouder en een meer onafhankelijke rol van de gemeenteraad.

Namens D66 in de gemeente Cuijk
Mariëlle van Zuilen, fractievoorzitter

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant