Ingezonden brief.
Ingezonden brief. (Foto: )
INGEZONDEN

'Bevers in de Mookerplas vogelvrij?'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Afgelopen week lazen we in De Maas Driehoek (editie Maas- en Niersbode) de paniekreactie van de heer Fred Rutten over de aanwezigheid van bevers in de Mookerplas. Zijn ingezonden artikel zit vol met onwaarheden en vooronderstellingen en kennis van zaken over de bever is ver te zoeken.

De bever is in in Nederland in 1826 door o.a de jacht uitgestorven. In 1988 is een herintroductie gestart en met veel succes heeft de bever zich verspreid over Nederland. Ook in onze gemeente Mook heeft de bever via de ingang van het kanaal de weg gevonden naar de Mookerplas. Zeer enthousiaste reacties zijn het gevolg en veel mensen proberen in alle vroegte de bever te observeren, te filmen of gewoon te genieten van de aanwezigheid van dit vegetarische zoogdier. Een positieve ontwikkeling in onze fraaie omgeving!!
Nergens in de literatuur is te vinden dat de bever broedende vogels gaat verstoren. zoals de heer Rutten beweert en ook het ontstaan in de toekomst van kale vlakten is grote onzin! Nergens in Nederland veroorzaakt de bever kale vlakten, integendeel de bever zorgt voor een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw van het bos, houdt de boomgroei in toom, zorgt voor afwisseling in het ecosysteem en heeft een positieve invloed op de biodiversiteit.
De heer Rutten raakt bij het einde van zijn artikel helemaal in paniek........"bevers vernielen echt alles en horen HIER niet thuis"
Mochten er toch maatregelen nodig zijn in de toekomst dan volstaan relatief eenvoudige oplossingen. Zo kunnen er rasters van kippengaas om bomen geplaatst worden, de bomen ingesmeerd worden met een antivraatmiddel en 20 meter vanuit de oever het gebied met rust laten voor de bever.
Tot slot niet onbelangrijk, de bever heeft alleen interesse voor de populier en de wilg, bomen waar hij de schil van eet, zijn tanden slijpt en zijn burcht bouwt.
Stel je voor dat je later tegen je kinderen en kleinkinderen moet zeggen: "De bevers? Nee, die hebben we bij de Mookerplas allemaal gevangen en elders in Nederland uitgezet"
Te triest voor woorden en een diepe schande!

Peter Giesberts
Mook

Meer berichten