Een groep asielzoekers op het AZC in Overloon zorgt al langer voor overlast in de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis.
Een groep asielzoekers op het AZC in Overloon zorgt al langer voor overlast in de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis. (Archieffoto: SK-Media.nl)
INGEZONDEN

'Sluit AZC Overloon en laat de rust terugkeren in deze mooie omgeving'

  •   keer gelezen   Ingezonden

Stel je komt vanuit het buitenland naar het veilige en prettige Nederland, dat zo goed is om jou op te vangen. Je besluit dat land onveiliger te maken door zakkenrollerij, winkeldiefstal of zelfs mishandeling. Het is bijna niet voor te stellen wat voor kronkel je dan in je kop moet hebben. Toch zijn er groepen asielzoekers die als bedankje voor onze gastvrijheid onze wijken en buurten terroriseren.

VVD Boxmeer heeft nu al ruim twee jaar aandacht gevraagd om te komen met oplossingen voor het probleem van overlastgevende asielzoekers. Tijdens de algemene beschouwingen, raadsvergaderingen, vragenuurtjes en in gesprekken met de direct betrokkenen zijn er vragen gesteld, oplossingen aangedragen. Al die tijd wordt het probleem en het standpunt van de VVD gebagatelliseerd, het zouden slechts incidenten zijn. Het is ondertussen duidelijk dat het een écht probleem is! Natuurlijk is ook onze eerste reflex: wegwezen! Het liefst knikkeren we deze individuen er ogenblikkelijk uit. Het is extreem frustrerend dat uitzetting vaak niet lukt, omdat het land van herkomst weigert de eigen onderdanen terug te nemen. Toch geven we niet op.
Maar tot die tijd zitten we ermee. En moeten we er iets mee.

Zwaarbeveiligd asielzoekerscentrum
Een asielzoekerscentrum met extra begeleiding werkt schijnbaar niet. Daarom zijn we al een stap verder in Nederland: een zwaarbeveiligd terrein, waar ze binnen blijven. De EBTL (Extra Beveiligde Toezichtlocaties) oftewel de ASO-AZC's in Hoogeveen en Amsterdam. Liever nog voor de Rechter brengen, want áls er al een plek in Nederland is waar ze thuishoren, dan is het de gevangenis.

Wanneer het ons niet lukt om deze asocialen in het AZC in Overloon aan te pakken en de overlast maar te blijven zien als vervelende incidenten, wil VVD Boxmeer dat deze overlastveroorzakers zo snel mogelijk overgeplaatst worden naar deze ASO-AZC's! Deze korte termijnoplossing is wat ons betreft een tijdelijke maatregel. Immers het sluiten van het AZC is ons uiteindelijke doel. Over twee jaar bestaat wederom de mogelijkheid om het contract met COA wel of niet te verlengen. VVD Boxmeer kan, gezien de huidige situatie, alleen maar vóór sluiting zijn. De gemeente Boxmeer heeft haar morele bijdrage ruimschoots geleverd. Het is mooi geweest, laat de rust wederkeren in deze mooie omgeving en laten we focussen op de kwaliteit van leven voor onze inwoners.

Wij blijven mensen helpen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Maar Nederland is geen opvangplek voor dit soort onrustveroorzakers. Het argument dat de 'goede' asielzoekers niet mogen lijden onder de 'kwaden' is ondertussen achterhaald. Wat ons betreft mogen de 'goede' inwoners van Boxmeer niet lijden onder de 'kwade' asielzoekers!

VVD Boxmeer

Meer berichten