Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
INGEZONDEN

Moderne Bebouwing

  •   keer gelezen   Ingezonden

In reactie op “Waarom een hypermodern Romeins belevingscentrum?" (Maas Driehoek 9 juni 2020)

Stedenbouwkundig is de ruimte naast de Martinuskerk een gat in de bebouwing. Om dat gat op te vullen is een modern bouwwerk voordehandliggend. De gekozen vormgeving is gebaseerd op een schaal, dus niet op een badkuip. Die schaalkeuze vind ik origineel en uitdagend en de moeite waard om me ermee te bemoeien. Overigens is die keuze gemaakt voor de coronacrisis, waardoor dit project met andere projecten in de ijskast moet worden gezet.

Bestrating
De slechte bestrating en bebouwing van het centrum is een probleem van na de oorlog en had al lang opgelost moeten zijn. Het is een kunst, om het Romeins verleden, de middeleeuwen, de neogotische en de moderne bouw zo te combineren, dat dat in de toekomst wordt gewaardeerd.

Twijfelachtig
De gemeente wil blijkbaar van het kerkhof af. Maar het belevingscentrum kan naast het kerkhof komen in plaats van op palen boven het kerkhof. In combinatie met de kerk kan het een museum worden genoemd. Het casco van de schaal met onderbouw is ongeveer 2000 m3. Vermenigvuldigd met een hoog ingeschatte m3-prijs van 400 euro per m3 wordt dat 800.000 euro. De bouwkosten, inclusief een aansluiting op de kerkt kan geschat worden op 1,6 miljoen euro, waarbij de omschrijving “miljoenen kostend” twijfelachtig is.

A.J.M. Heijnen (Linden)

Meer berichten