<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(Foto: Aileen van Tilburg)
INGEZONDEN

‘Parkeerplekken voor Destion naast de Martinustoren: niet aan beginnen!’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Enkele jaren geleden kwam mij ter ore dat Destion het perceel naast de oude pastorie bij de Martinustoren had aangekocht en dat dat dan een parkeerplaats zou gaan worden. Toen schrok ik al. Daarvoor zou een doorgang in de eeuwenoude stadsmuur gemaakt worden! Dat zal toch niet waar zijn?

Er zijn immers genoeg parkeerplekken aan de Doelen en in het Melkstraatje vlakbij Destion. Mindervaliden kunnen zelfs nog dichterbij parkeren, indien nodig.

Nu is er de nodige ophef gekomen over de parkeerbestemming en ik vind dat volkomen terecht. Onze prachtige stadsmuur doorbreken is een rechtstreekse aanslag op Genneps historisch cultureel erfgoed. Zoals het terrein er nu bij ligt, is het geen visitekaartje voor de toerist die via de brug over de gracht over het Norbertuspad Gennep binnenkomt. Maar dat wordt niet anders wanneer daar een parkeerzone voor vele automobielen wordt gerealiseerd. Dat is een doorn in het oog. Een schande zal het zijn zo om te gaan met cultureel erfgoed.

Destion, die al in het centrum een mooie plek en een mooi pand inneemt, heeft kennelijk weinig oog noch respect voor de historische waarde van het centrum van Gennep.

Gelukkig lijkt de gemeente niet mee te gaan met het idee een gat in de oude stadsmuur te maken ten behoeve van parkeerplaatsen voor Destion. Ik vraag me trouwens af onder welke voorwaarden en voor welke bestemming Destion dit fraai gelegen stukje grond toentertijd heeft aangekocht. De gemeente heeft kennelijk niet geweten dat Destion dit perceel heeft verworven voor het inrichten van parkeerplekken. Anders zet ik vraagtekens bij het nu niet verstrekken van de vergunning daarvoor door de gemeente. Immers als Destion dit destijds al wist, had zij toch nooit die grond aangekocht!

Destion zou naar Gennep een fantastisch gebaar kunnen maken door daar een mooi park, eventueel met kruidentuin en dito standbeeld zoals bij de Martinuskerk in Cuijk, aan te (laten) leggen en dat aanbieden aan de Gennepse gemeenschap.

Destion, denk verder na, bezin u, gooi het plan van tafel, maak een groots gebaar naar de stad Gennep en respecteer haar historische centrum. De Gennepse sympathie zal u toebehoren.

Advies: ga in overleg met de gemeente voor wederverkoop of andere juridische vorm zoals een verpachting van bijvoorbeeld 20 jaren en kom met de gemeente een voor het centrum van Gennep passende invulling overeen.

Ted Noij (Gennep)

Meer berichten