<p>In de maasheggen vallen regelmatig gaten. (Foto: Jos Gr&ouml;niger)</p>

In de maasheggen vallen regelmatig gaten. (Foto: Jos Gröniger)

(Foto: )
INGEZONDEN

Werelderfgoed voor de Maasheggen in Gennep, Bergen en Mook

  •   keer gelezen   Ingezonden

In de Maas- en Niersbode van 22 december wordt door wethouder Rob Peperzak bekend gemaakt, dat Gennep, Mook en Bergen met een plan komen om 3,8 miljoen euro uit te trekken om ook aan de Limburgse kant de Maasheggen de Unesco-status te verkrijgen.

De Mookse Maasheggen staan er op dit moment zeer slecht bij en dat is grotendeels te danken aan de gemeente Mook zelf. Tientallen jaren zijn er door loonbedrijven, in opdracht van de gemeente Mook, sleedoorn- en meidoornheggen geklepeld (kort geslagen) waardoor er geen schijn van kans was voor deze Maasheggen om uit te groeien tot de aantrekkelijke struweelheggen die we aan de Brabantse kant mogen bewonderen. En het zal ook duidelijk zijn dat door deze handelwijze heggenvlechten met de geklepelde Mookse heggen nooit mogelijk is geweest.

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad van Mook het ‘’Herstelplan Maasheggen’’ aangenomen en opdracht gegeven aan de VNC (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) om de 10 km Maasheggen te herstellen. Helaas hanteert ook de VNC een methode (knip-scheer) die niet tot het gewenste resultaat gaat leiden om voor de Unesco-status in aanmerking te komen. Het is voor VNC ook aantrekkelijk om ieder jaar 10 km heg in de gemeente Mook te mogen knippen. (uurtje, factuurtje)

De Maasheggen in Boxmeer en Oeffelt mogen jarenlang uitgroeien tot 4-5 meter hoge bloeiende struweelheggen, goed voor een zeer grote bio-diversiteit en aantrekkelijk voor toeristen om er te wandelen of te fietsen. We zullen de Unesco-jury voorlopig dus nog maar niet uitnodigen in de Mookse Maasheggen, mede ook omdat een ontgronder vergevorderde plannen heeft om de komende 8 jaar klei te gaan winnen in het gebied tussen Mook en Middelaar. De armetierige toestand zal er alleen maar erger door worden!

Peter Giesberts, Mook

Meer berichten