INGEZONDEN

‘Boxmeerse wethouder Willy Hendriks: Trump met andermans geld!’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Onlangs werd er in Vortum een omgebouwde kerk tot gemeenschapshuis geopend. 700 inwoners (incl. zuigelingen en hoogbejaarden; en vooral bedrijven) brachten € 200.000,- in. De gemeente Boxmeer, onder aanvoering van wethouder Willy Hendriks-van Haren droeg nog eens € 550.000,- bij. Een bedrag van € 785,- (!) per Vortumse inwoner.

In Overloon is ervoor gekozen een eigen gemeenschapshuis te hebben. Nou ja, eigen, bij de start is er ook een niet kinderachtige donatie geweest uit het subsidiepotje van de gemeente. Nu, in de coronatijd gaat het allemaal niet meer en blijkt er geld nodig te zijn. Wethouder Willy komt voorbij en graait maar liefst € 1.000.000,- uit de gemeentekas voor de gemeenschap Overloon. Overloon telt 3.995 inwoners. Per ‘Londer’ een bedrag van € 250,-.

Sambeek en Vierlingsbeek zijn in gesprek met de gemeente over hoe de Rooms Katholieke Kerk om te kunnen bouwen naar een gemeenschapshuis. Ook hier gaat het over vele honderdduizenden Euro’s.

In Boxmeer is het wat lastiger. Ooit hadden we een ‘Cultureel Centrum De Weijer’: een gemeenschapshuis waar iedereen, vanuit Boxmeer of omliggende dorpen terecht kon. Dat kostte geld en dat was voor Willie teveel. De hogere kunsten, waar De Weijer goed in was, zijn aan deze Oeffeltse niet besteed. Opluchting toen een particulier een en ander wilde overnemen. ‘Bezuiniging is gelukt!’ kraaide onze vrouwelijke wethouder. Na vier jaar bleek toch dat het verdienmodel naar de gemeente werd verschoven. De ondernemer kon alleen doorgaan als de gemeente de huur halveerde. Willy zei zonder te aarzelen: ‘OK!’. In de coronatijd was De Weijer het eerste theater in Nederland die de handdoek in de ring gooide: faillissement. Per direct ontslag voor alle medewerkers (de Staat mag de uitkeringen voldoen). Alle andere bedrijven maken gebruik van regelingen: deze niet. Maar wat een geluk… Het College van B&W, onder aanvoering van Money-Willy kwam voorbij en zwaaide flink met de geldbuidel. Ondernemer gered! Personeel? Weg ermee, op een heel klein deel na. De gemeenschap Boxmeer! Bijna alle verenigingen waren na draconische prijsverhogingen die de nieuwe eigenaar doorvoerde al verdwenen. De activiteiten hebben nog geen start kunnen maken. Echter: de gemeente houdt de tent financieel overeind.

Gemeenschapsgeld wordt te hooi en te gras uitgegeven. Zo kunnen we nog even doorgaan: deze Wethouder loopt rond en maakt zich politiek in de dorpen onsterfelijk door met geld te strooien.

Nog een paar dagen en we hebben een herinnering aan een Amerikaanse president; die zijn kiezers letterlijk wist om te kopen. Door met geld te strooien en zeker in verkiezingstijd alle republikeinse projecten goed te keuren werd hij onsterfelijk populair. Ondertussen beginnen veel Amerikanen in te zien dat deze president het land verdeelde in goed en fout; heel verkeerde investeringen deed en totaal geen gevoel had met datgene wat de inwoners bezig hield. Gaan we in Boxmeer met het huidige College een Boxmeerse Trump soap krijgen?

Bart van Laar, Sambeek

Meer berichten