<p>De &#39;Verb&#39;</p>

De 'Verb'

(Foto:)
INGEZONDEN

‘B&W Gennep volgt Rutte-doctrine’

  •   keer gelezen   Ingezonden

De coalitie van VVD, CDA en SP in de gemeente Gennep wil een ‘verbindingsweg’ door het landelijke buitengebied van Ottersum en Milsbeek aanleggen. Over de kosten van zo’n weg en de financiering ervan speelt B&W geen openkaart. Niet tegenover de gemeenteraad, niet tegenover de burgers. Wat bezielt het college? Niet gehoord van openbaarheid van bestuur?

Vijf jaar geleden ging het nog om wat toen Rondweg heette. Die moest de Zwarteweg aan de rand van de bebouwde kom van Milsbeek ontlasten van doorgaand verkeer, vooral van de zandtransporten van Teunesen Zand& Grint. Toen verwees de raad dat plan, met dank aan de SP, naar de prullenbak. Nu duikt het oude plan weer op als Verbindingsweg, met - warempel - steun van de SP.

Destijds wees onderzoek uit dat de verkeersdruk op de Zwarteweg niet buitensporig was. En de hinder van geluid en trilling voor de bewoners kon door snelheidsbeperking en een andere inrichting van die weg worden aangepakt. De kosten van een rondweg en de schade aan rust, ruimte, landschap en ecologie van het buitengebied waren - daartegen afgezet - veel te hoog.

Wat is er veranderd, vraag je je af. Eigenlijk niets. Jawel, toch. Nu zitten VVD en CDA aan het roer. En Teunesen Zand& Grint lacht in z’n vuistje. Dat bedrijf wil met het zand nog sneller door het land. En als straks in De Banen alleen nog diepe plassen te vinden zijn? Dan moet de zandwinning kunnen oprukken richting Ottersum.

En wat gaan we straks dan zien? Een weg erbij. Dwars door het open veld en door het stroomgebied van Kroonbeek en Aaldonksebeek. De uitverkoop van rust, landschap en ecologie. En, na 50 jaar zandwinning in De Banen, opnieuw decennia lang open wonden en rumoer in ons buitengebied. Want ligt die weg er eenmaal, waarom dan stoppen met zandwinning, nietwaar?

Wat die verbindingsweg dan wel gaat kosten? Wie of wat daarvoor zal moeten inleveren?
Weten we niet.

Zie voor indienen van zienswijzen (t/m 3 februari):
gennep.nl/bestuur-organisatie/ruimtelijke-projecten

Joan Bloemarts, Milsbeek

Meer berichten