<p>Bart Theunissen neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.</p>

Bart Theunissen neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

(Foto: Patrick Bongartz Fotografie)
INGEZONDEN

‘De pot verwijt ….’

  •   keer gelezen   Ingezonden

In de editie van vorige week tilde Bart Theunissen vast een tipje op van de sluier die nog over zijn manifest “Controle en Verantwoording” ligt (of hangt). Bart doet na zijn 40-jarig arbeidzame leven bij de gemeente Cuijk nu mee aan de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad. Of dat verstandig is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik, na iets minder jaren bij een andere verdwijnende gemeente, zijn tot nu bekende uitgangspunten grotendeels wel kan onderschrijven. Vooral waar het gaat over steeds holler wordende begrippen waar ik, naast betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, ook burgerbetrokkenheid wil toevoegen. Er zijn nog steeds bestuurders die denken dat zij beter weten wat goed is voor de burger(s) dan die burger(s) zelf. Maar dit terzijde.

Want waar Bart de zittende “macht” verwijten maakt met termen als beïnvloeding, controle en macht, maakt hij zichzelf daar in mijn optiek ook schuldig aan met zijn pleidooi voor de nieuwe burgemeester van die nieuwe gemeente. Een typisch voorbeeld van “de pot verwijt de ketel…” een potje waar Bart nu naast piest. Het hoeft van mij geen Roemer te worden maar ook geen Hillenaar!

Voor wat betreft die nieuwe burgemeester hoop ik dat we, en niet alleen tijdelijk, een zwaargewicht krijgen met veel bestuurlijke ervaring in een grote(re) gemeente met een goed en functioneel netwerk. Binding met het Land van Cuijk is daarbij voor mij absoluut geen noodzaak en misschien zelfs een belemmering . Zo’n sterke bestuurder hebben we straks nodig zeker als je je bedenkt dat de 37 zetels van de “nieuwe” gemeenteraad bezet zullen gaan worden door redelijk wat oudgedienden (dan heb ik nog maar niet over potentiële “nieuwe” wethouders). 

Dat de nieuwe gemeenteraad de profielschets op gaat stellen maakt mij in ieder geval niet gerust op de komst van die voor de gemeente Land van Cuijk zo noodzakelijke sterke burgemeester.

Willem van de Rijdt, Boxmeer

Meer berichten