<p>Ingezonden brief.</p>

Ingezonden brief.

(Foto: De Maas Driehoek)
ingezonden

‘Vliegende start voor de gemeente’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Beste Koos,

Sinds ik in Vierlingsbeek woon (nu één jaar) volg ik met een glimlach uw veelal rake columns. Op 4 januari 2022 gaat het over de vliegende start van een nieuwe gemeente én het nóg positiever beginnen aan het nieuwe jaar. Dat dit laatste kan viel vandaag in de brievenbus. “Wij staan voor je klaar” staat op de gemeentelijke ‘bewaarkaart’. Met gepaste spanning las ik de boodschap van onze nieuwe gemeente.

Terecht merk je op en complimenteer je in je column de jongens en meisjes van de pr met de luchtballon. Jammer dat ik dit anders vind als we het hebben over de nieuwe gemeente en de, al dan niet tijdelijke maar wel verrekte lastig voor vele burgers, nieuwe berichten over de dienstverlening aan de inwoners. Dit nog los van de nieuwe oud papier-inzameling en de digitale afvalkalender.

Voor bekendmakingen (o.m. zienswijzen, inspraak...) wordt verwezen naar een website. Goed om weten is dat landelijk 46% van de mensen boven de 75 jaar geen internetaansluiting hebben. Hoeveel dit in het LVC-is zal bij onze gemeente wellicht niet bekend zijn. Gelet op de bevolkingssamenstelling zal dit wellicht in het LVC nog hoger zijn.

‘Benieuwd welke verrassingen er nog zullen komen’

Gelukkig vermeld de bijgesloten brief dat een nieuwe gemeente veranderingen teweeg brengt. Je bent dan al gewaarschuwd! “Dat het best even wennen zal zijn”, blijkt uit de boodschap die er op volgt. Voor zowat alles kan je bellen of appen of mailen maar voor een fysiek bezoek bij een dienstverlenende ambtenaar en/of bestuurder moet je wel naar Cuijk. Jazeker tot de start van de verbouwing (over een paar maanden) kan je ook terecht in Boxmeer. Maar daarna moeten sommige inwoners, in een gemeente waarvan de bevolkingspiramide boven het bovenste midden overvol uitbuikt (vorm van de atoompaddenstoel) circa 40 km overbruggen.

Onze nieuwe gemeente is dichtbij maar wel op een afstand. Wie staat voor wie klaar lijkt een terechte vraag? Groeistuipen? Wennen aan het onbekende? Leren van fouten? Te groot voor servet en te klein voor tafellaken? De toekomst zal het uitwijzen. Benieuwd welke verassingen er nog zullen komen.

Goed om weten is dat wetenschappelijk vast is gesteld dat weinig of geen fusies van gemeenten hebben gebracht wat ze hebben beoogd. Wel is duidelijk geworden dat de afstand tussen bestuur, politiek en burger in alle gevallen groter is geworden. Gelukkig hebben we het fenomeen Kernendemocratie omarmd. Of dit laatste synoniem is van ‘vanaf beleidsidee tot beleids- en -uitvoeringsvoorstel (bovenaan in de trechter) de bewoners laten meedenken zal in de toekomst blijken. Duidelijk is in ieder geval dat je er wat over moet hebben om als gemeente meer macht te hebben en dus ten behoeve van je burgers bij het Provinciebestuur en in den Haag beter gehoord te worden. Groot is power voor wie machtig wil zijn?

Groeten,

Noël Deryckere
Vierlingsbeek

P.S. De pagina in De Maas Driehoek van de gemeente van Land van Cuijk beperkt zich tot Grave. Een goed begin van cohesie.

Meer berichten