<p>Het asielzoekerscentrum in Overloon.</p>

Het asielzoekerscentrum in Overloon.

(Foto: De Maas Driehoek)
INGEZONDEN

‘Afspraak is afspraak!’

  •   keer gelezen   Ingezonden

Er zou eerst overleg komen met de inwoners van Overloon en Stevensbeek als er een wijziging zou komen mbt het AZC. Dit is niet gebeurd, zowel het College als een meerderheid van de Raad hebben aangegeven dat dit een goed besluit is. De VVD had liever gezien dat eerst het gesprek was gevoerd in Overloon en Stevensbeek. Dàt was de afspraak!

Op het moment dat er dan draagvlak is, dan is het een gedragen besluit om de statushouders te huisvesten en zijn wij daar ook tevreden over. Want het is niet dat wij tégen het huisvesten van statushouders zijn, integendeel zelfs. We willen alleen recht doen aan de afspraken die zijn gemaakt.

Een motie (Liberaal LvC, VVD en FvD) om het besluit on-hold te zetten totdat het draagvlak duidelijk is in Overloon en Stevensbeek haalde het niet.

De VVD Land van Cuijk vindt dit een gemiste kans. We hebben onze inwoners een uitdrukkelijke belofte gedaan in de oude gemeente Boxmeer en deze is met voeten getreden in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Niet alleen door het College, maar ook door de Raadsleden. Eerst draagvlak zoeken en dan pas een besluit nemen is nu onmogelijk. Half juni moet alles gereed zijn en de voorwaarden besproken.

Opvallend in de discussie was dat verschillende partijen het hadden over “we hebben het wel over mensen” doelend op de statushouders en Oekraïners, maar zij vergeten daarbij dat er in Overloon en Stevensbeek ook mensen wonen!

Na jaren van overlast en het dalende vertrouwen in de overheid in dit dossier is dit absoluut geen goede zet. Het gevoel dat een dossier eindig is en dat blijkt dat er een soort onzekere oneindigheid op zit, is niet makkelijk te behappen. 

Daarnaast denkt de VVD Land van Cuijk dat we verder moeten kijken dan alleen nu! De toekomst is van belang, geen korte-termijnvisie! En dan refereren we aan wat in Grave wordt uitgevoerd, waar de kazerne wordt omgebouwd voor statushouders, maar ook woningzoekenden en spoedzoekers. 

Ga in overleg met de dorpsraden over de mogelijkheden voor woningbouw op deze lokatie. Wanneer er meer woningen zijn in het Land van Cuijk komt er meer lucht voor de woningzoekenden, de spoedzoekers, de starters, de doorstromers, maar ook de statushouders.

De VVD Land van Cuijk vergeet haar rol niet naar de inwoners. Tenslotte zitten we er dankzij de inwoners en voor de inwoners.

Namens de fractie VVD Land van Cuijk,

Judith Logtens

Meer berichten