D66 Noordelijk Limburg ging in gesprek over vluchtelingen. (foto: Albert Hendriks)
D66 Noordelijk Limburg ging in gesprek over vluchtelingen. (foto: Albert Hendriks)

D66 Noordelijk Limburg in gesprek over vluchtelingen (ingezonden)

Ingezonden Opvang vluchtelingen en statushouders 234 keer gelezen

D66 Noordelijk Limburg hield onlangs een thema-avond over vluchtelingen in het Mökske te Mook. Uitgenodigd waren lokale politici, mensen werkzaam in de vluchtelingenzorg en geïnteresseerden.

De avond werd geopend door voorzitter Josefien Laghuwitz. Zij heette iedereen welkom en had een speciale boodschap voor Mook en Middelaar, namelijk dat het tijd werd dat D66 in deze gemeente in 2018 mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Per slot van rekening hebben bij de Europese en Provinciale verkiezingen zo'n 18% van de stemmers in Mook Middelaar op D66 gestemd.

Hoofdgast Jan van de Ven, Statenlid namens D66 in Limburg, ging in gesprek met de zaal. Van de Ven is zelf leerkracht in een schakelklas waar kinderen uit een azc les krijgen. Hij ziet hoe praktijk en regelgeving kunnen botsen en vanuit de zaal werden daar ook voorbeelden over ingebracht. Dat maakte de avond sterk, het ging over landelijk beleid, regelgeving, betrokkenheid en de dingen die mensen hier in de regio raken. Het was een avond waarin duidelijk werd dat het gesprek over vluchtelingen veelzijdig, complex en gevoelig is. Gevoelig bijvoorbeeld voor de sociale huurwoningen, die niet meer beschikbaar zouden zijn voor onze eigen inwoners die daarop zijn aangewezen. 'Maar', aldus van de Ven, 'weet je dat van de 10 huurhuizen in Noord-Limburg die van eigenaar veranderen er maar één naar een statushouder gaat?'

D66 wil dat het voor asielzoekers in de periode waarin zij wachten op duidelijkheid, mogelijk is om te leren en te werken. Dit bevordert hun zelfstandigheid en is tevens in het belang van de Nederlandse samenleving. Van D66 mogen schoolgaande asielzoekers hun opleiding, inclusief stage, afmaken. Momenteel is het beleid nog niet zover en Van de Ven riep Den Haag op om de procedures te verkorten. Vanuit de deelnemers werd opgemerkt dat de grootste inspanning komt wanneer de status is verkregen en vluchtelingen moeten gaan integreren. Taalles en contact met Nederlandse mensen is hiervoor van cruciaal belang en daarbij werd opgeroepen om gebruik te maken van de betrokkenheid in de samenleving.
In de ogen van D66 moet de asielprocedure binnen drie jaar afgerond zijn: je kunt blijven of je moet terug naar het land van herkomst.

Wij kijken terug op een betekenisvolle politieke avond, waarin veel informatie is uitgewisseld en contacten in de gemeente Mook en Middelaar zijn gelegd.

Anke Sonnemans
D66 Noordelijk Limburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant