Een fotocollage van de eerste Schijt aan de Grens in 2015.
Een fotocollage van de eerste Schijt aan de Grens in 2015.

Schijt aan de Grens in Overloon & Holthees

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

OVERLOON/HOLTHEES | De voorbereidingen voor de tweede editie van Schijt aan de Grens zijn in volle gang. Voor degene die de eerste gemist hebben, volgt nu enige uitleg, want waar komt deze - toch wat merkwaardige - naam vandaan?

Zo'n vijf jaar geleden ontstond op Venrayse kermis, onder het genot van een goed glas bier, het idee om een cultureel festival te organiseren. Boxmeer en Venray, gescheiden door provinciegrenzen, deden op cultureel gebied niets samen. Jan Fleurkens, Wilbert Jeuken en Hay Bos, die aan de wieg hebben gestaan van Schijt aan de Grens, bedachten dat een grensoverschrijdend cultureel festival een mooie manier zou zijn om daar verandering in te brengen.

Eerste editie
De eerste editie was in september 2015, regenachtig en steenkoud, maar de reacties van het publiek waren enthousiast. Niet alleen werden provinciegrenzen beslecht, Brabanders gingen naar Limburg en Limburgers bezochten de festivallocaties in Brabant, maar ook de deelnemers waaronder kunstenaars, muzikanten, theatermakers en vele anderen met een origineel idee gingen hun eigen grenzen over. Dat is ook de bedoeling van Schijt aan de Grens; kom uit je comfortzone, doe anders dan je gewoonlijk doet op kunst- of muziekgebied en laat dat zien. Werk samen, beschilder eens iets anders dan een doek, zet mensen op het verkeerde been, verras, vermaak en betrek het publiek bij je act, muziek of kunst. Kortom, heb schijt aan bestaande grenzen en verken je grenzen.

Gratis
Schijt aan de Grens is een gratis festival en wordt tweejaarlijks georganiseerd, dit jaar op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Waren er in 2015 nog diverse festivallocaties in de verschillende plaatsen, deze keer is er in Geijsteren, Venray, Holthees en Overloon één locatie waarop alles zich concentreert.

Invulling festival
De werkgroep heeft al diverse kunstenaars, muzikanten en op een andere manier opvallende mensen weten te strikken. De invulling per locatie verschilt, maar overal is er een breed scala aan muziek, theater, dans, kunstenaars in beeld en taal, verhalenvertellers, dichters, te veel om op te noemen.

Grens over
Onder het genot van een hapje en een drankje, want dat is ook overal ruim voorradig, kan het publiek de grenzen oversteken en van locatie naar locatie gaan. Er is geen vast programma of route, iedereen kan op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo en op of in zijn eigen vervoermiddel er zijn eigen invulling aan geven.

Meer informatie
Op de site www.schijtaandegrens.nl vind je per locatie een overzicht van deelnemers en het laatste nieuws

Meer berichten