Martien Bos, Antoine Walraven, Miriam van den Broek, Eef Toonen en Lieke en Bente Jacobs genieten van ‘een Goei Leven’.  Foto: Jan Vriends
Martien Bos, Antoine Walraven, Miriam van den Broek, Eef Toonen en Lieke en Bente Jacobs genieten van ‘een Goei Leven’. Foto: Jan Vriends

Een Goei Leven in het Land van Cuijk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

LAND VAN CUIJK | Veertig procent van de ouderen eet niet gezond en obesitas bij kinderen wordt een steeds groter probleem. Gek eigenlijk als je bedenkt dat goed eten in het DNA van het Land van Cuijk zit volgens het initiatief 'Een Goei Leven'. Inwoners en bezoekers ontdekken en proeven ons lekkere eten, met passie gemaakt en ook nog eens gezond. Bij de boer, in restaurants, op scholen, in de supermarkt en zelfs bij de mensen thuis. Het streven is dat alle 90.000 inwoners van het Land van Cuijk meedoen. Ad Berends, initiatiefnemer van 'een Goei Leven': "Iedereen kan mee doen. Gezonder eten, meer bewegen of duurzamer leven."

'een Goei Leven' is een breed gedragen sociaal programma dat onze bourgondische leefstijl vertaalt naar een duurzame en gezonde keuken: een Beter Leven voor ons allemaal. Inwoners en bezoekers ontdekken en proeven ons lekkere eten, met passie gemaakt en ook nog eens gezond. Overal: Bij de boer, in restaurants, op scholen, in de supermarkt, op festivals, in de voetbalkantine, bij de slager en zelfs bij de mensen thuis. Het streven is dat alle 90.000 inwoners van het Land van Cuijk meedoen en ervan genieten! Ad Berends, voorzitter van Ontdek Mill en initiatiefnemer van 'een Goei Leven',: "Wij willen dit stukje wereld écht beter achter laten dan dat we hem aantroffen. Voor onze kinderen en kleinkinderen. En iedereen kan mee doen. Of het nu gaat om gezonder eten, meer bewegen of duurzamer leven. Het programma biedt diverse mogelijkheden."

'een Goei Leven'
Eigenlijk is het al een 'een Goei Leven' in het Land van Cuijk. Een prachtig voorbeeld  zijn de Smaakcentra Cuijk en Boxmeer. Hier leren groep 7 & 8 leerlingen wat gezond eten is én hoe je dit lekker kunt bereiden. Initiatiefnemer Martien Bos is in gesprek met de gemeenten Mill en Grave om ook een Smaakcentrum voor dit deel van het Land van Cuijk op te zetten. Want "Samen én met passie smaak ontdekken is investeren in gezonde burgers" aldus Bos.

Nog zo'n voorbeeld: Het Pluk- en Oogstfeest van Kasteel Tongelaar in Mill. Dit foodfestival van en voor het hele Land van Cuijk wordt in oktober voor de tweede keer georganiseerd en is een fantastische etalage van lokaal geproduceerd, gezond en lekker eten.
Om 'een Goei Leven' in onze regio nog sterker te maken, staan ook al enkele nieuwe projecten in de steigers: Het regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk ontwikkelt een meerdaags 'Goei Leven' arrangement voor toeristen. En de Foodtruck van ROC De Leijgraaf willen we op festivals inzetten zodat u ook daar kennis maakt met 'een Goei leven'.

Breed gedragen
'Een Goei Leven' krijgt veel support in het Land van Cuijk. "Een programma dat streeft naar een gezonder, beter en leuker leven willen wij graag ondersteunen", aldus wethouder Ingrid Voncken namens de vijf gemeenten van het Land van Cuijk. Piet Verbeeten, voorzitter van de ondernemersvereniging Overloon - Vierlingsbeek is bijzonder trots op de ondersteuning van de gemeenten: "Het is geen programma waar je snel mee kunt scoren omdat de resultaten misschien pas over 10 jaar meetbaar zijn. Tóch zijn vijf Land van Cuijkse burgemeesters en hun wethouders zo dapper geweest om te investeren in het welzijn van hun inwoners en bezoekers!."

Doet u mee?
Heeft u ook een initiatief dat bijdraagt aan een gezonde en duurzame leefstijl in het Land van Cuijk en wilt u mee doen? Neem dan contact op de programmamanager van 'een Goei Leven' via info@eengoeileven.nl

Meer berichten