Een penning met de afbeelding van Karel V.
Een penning met de afbeelding van Karel V.

Bijzondere archeologische vondsten van opgraving in Grave gepresenteerd

Kunst en cultuur 565 keer gelezen

GRAVE | Er zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan in Grave. Vorige week werd het rapport 'Onderzoek Hart van Grave' gepresenteerd en aangeboden aan burgemeester Roolvink.

Grave heeft als gevolg van de belegeringen veel schade ondervonden, maar ook de kans gehad om zich weer op te richten. Bij aanvang van de opgraving aan het Hofplein in Grave waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Tijdens het veldwerk bleken deze verwachtingen uit te komen. Het onderzoek leverde circa 1500 sporen en bijna 11.000 vondsten op. Voorbeelden hiervan zijn een penning met de afbeelding van Karel V en metalen kinderhorloge twee voorbeelden.

Unieke vondsten
Daarnaast zijn enkele vondsten aangetroffen die voor de Nederlandse archeologie uniek zijn. Er is bijvoorbeeld een fragment van een duimglas aangetroffen in een beerput. Ook de overige vondsten uit de beerputten verschaffen veel informatie over de bewoners van Grave. Daarnaast biedt het onderzoek ook inzicht in de laat-middeleeuwse bebouwing in Grave. In totaal zijn zeven boerderijen aangetroffen samen met enkele bijbehorende structuren op de erven, zoals waterputten en kuilen. Deze onderzoeksresultaten kunnen model staan voor de ontwikkeling van de laat-middeleeuwse nederzettingen in Brabant en het rivierengebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant