Rob Hoffmann, de nieuwe voorzitter van het schouwburgbestuur. (bron: Babette Pul)
Rob Hoffmann, de nieuwe voorzitter van het schouwburgbestuur. (bron: Babette Pul) (Foto: )
interview

'Ik wil dat de mensen trots zijn op hun schouwburg'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

CUIJK | Rob Hoffmann (51) is allergisch voor regels en niet meer zelf nadenken. Hij werkt graag vanuit vertrouwen om van daaruit tot mooie dingen te komen. Een goed vertrekpunt als kersverse voorzitter van het bestuur van Schouwburg Cuijk.

Eindhoven is zijn stad, maar Cuijk gaat hij nooit meer uit. Inmiddels woont Rob Hoffmann er ruim 25 jaar met zijn vrouw en twee kinderen, een dochter van 17 en een zoon van 15. Hij is voorzitter van de Katwijkse voetbalclub SIOL en sinds eind november ook van het schouwburgbestuur. "Ik breng dingen graag van A naar B en maak het anderen graag naar de zin." Hoffmann beschouwt zichzelf als een gemiddelde theaterbezoeker met een voorkeur voor cabaret en muziek. "Jochem Meijer, Pieter Derks en Theo Maassen zijn mijn favorieten. Muziek is echt mijn passie. Ik ga heel graag naar concerten en ben een groot fan van Bruce Springsteen." Als afgestudeerd jurist begon Hoffmann zijn loopbaan bij verschillende gemeenten. Ook werkte hij bij de IND. In 2005 werd hij gemeentesecretaris in Mill en Sint Hubert. Vanaf 2012 bekleedde hij dezelfde functie in Cuijk. Tegenwoordig is hij directeur sociaal domein in de gemeente Helmond. Met zijn ervaring, kennis en connecties bij de gemeente lijkt Hoffmann geknipt voor zijn nieuwe rol. "Ten opzichte van schouwburg zijn hier nog wel wat stappen te maken. Ik vind het belangrijk goed te luisteren naar elkaar. Het verhaal van de schouwburg moet beter worden verteld. Neem de subsidie voor de schouwburg, die is er niet om steeds maar bij te passen, maar omdat we cultuur belangrijk vinden en mogelijk willen maken."

Trots
Hoffmann wil dan ook geen bestuurder zijn die bij een tegenvaller zijn handje ophoudt bij de gemeente. Tegelijkertijd beseft hij dat er een discrepantie bestaat tussen wens en werkelijkheid. "De schouwburg krijgt het verwijt de gewone man te hebben losgelaten. Dat wordt nu hersteld, maar levert dus niet het grote geld op. Sterker nog, sociaal-culturele activiteiten kosten vooral geld." Het door de politiek gewenste onderzoek naar privatisering staat hij niet in de weg. "Ik ga geen hakken in het zand zetten, maar vind wel dat het haaks staat op de wens voor een grotere rol als gemeenschapshuis. Ik vraag me bijvoorbeeld af of de musicals van de groepen 8 dan nog wel in de schouwburg kunnen worden opgevoerd. Dat zie je toch nergens? Mijn kinderen vergeten het in elk geval nooit meer." En, stelt Rob, het begint bij de jeugd. "Ik vind het belangrijk kinderen achter hun iPad vandaan te krijgen en leuke dingen te laten beleven zonder scherm. Daarom is de samenwerking met scholen ook zo belangrijk met een programma dat daarbij aansluit. Tegelijkertijd is het leuk om verrast te worden, maar ja, dan wordt geld een factor. Als je iets niet kent, is er het risico dat je het niet leuk vindt." De schouwburg vindt hij 'iets fantastisch moois' waarvoor hij graag zijn nek uitsteekt. "Ik wil dat de mensen trots zijn op hun schouwburg. Als die laagdrempeliger moet zijn, vind ik dat een uitdaging. Zie altijd kansen om iets te verbeteren, wat dat betreft is het glas bij mij nooit halfleeg, maar halfvol." Zo benadrukt Hoffmann de hoge waardering die de schouwburg van bezoekers krijgt. Ook de financiële situatie ziet er anders uit als de kosten per inwoner voor het gehele Land van Cuijk met 90.000 inwoners worden berekend. "Dan zijn we de goedkoopste schouwburg van Nederland. Het betekent niet dat we achterover kunnen leunen, maar ik vind wel dat de discussie ook binnen dat perspectief moet worden gevoerd." Hoffmann denkt in kansen en mogelijkheden in plaats van bedreigingen. "Neem nou de verbinding met het bedrijfsleven, daar kan het schouwburgbestuur zeker een rol in spelen. Nee, ik ben niet bang voor hobbels of andere moeilijkheden. Ik proef dat het college van burgemeester en wethouders die samen met ons wil nemen. Ik zie het bijna als een persoonlijke missie want de schouwburg is van ons allemaal."

Meer berichten