Plien & Bianca spelen op maandag 13 en dinsdag 14 januari in Cuijk hun zevende voorstelling 'En nu dan?'.
Plien & Bianca spelen op maandag 13 en dinsdag 14 januari in Cuijk hun zevende voorstelling 'En nu dan?'. Foto: Katinka Krijgsman

Theaterprogramma Schouwburg Cuijk met grote namen en meer regionale tintjes

Kunst en cultuur 291 keer gelezen

CUIJK | Schouwburg Cuijk heeft voor het nieuwe theaterseizoen 2019-2020 nog nadrukkelijker de verbinding met de regio gezocht. Naast de geijkte landelijke namen kent het programma meer lokale tintjes. Dit heeft zich vertaald in verschillende coproducties, maar ook in een gevarieerd aanbod dat is samengesteld door verschillende gastprogrammeurs uit het Land van Cuijk. "We weten wat ons publiek graag ziet en hoort, dus houden we daar rekening mee", zegt directeur Sjoerd Meijer van de Schouwburg.

Door Martijn Schwillens

Het nieuwe theaterprogramma heeft zodoende als thema 'Maak het mee' meegekregen. "Dat heeft inderdaad een dubbele lading. We willen dat de Schouwburg weer een echt avondje uit wordt, met extra's rondom voorstellingen. Daarnaast is een derde van ons programma een coproductie of 'mee-ge-maakt' door gastprogrammeurs", verduidelijkt Babette Pul van Schouwburg Cuijk. Met John Floore, Henk Roelofs en Hans Kerskes werd al langer samengewerkt voor de klassieke muziek, jazz en orgelconcerten in de Martinuskerk. Daar zijn nu singer-songwriter Jori van Gemert en het Kuuks Cultureel Platform (KCP, Harm Verbiesen, Timothy van Oss en Lodi Remmen) bijgekomen. Uit hun koker komen het opkomende cabarettalent Nienke Plas, Fresku en Fred van Leer. Op zaterdag 30 november geeft KCP een feest. Jori van Gemert zal gastvrouw zijn bij de optredens van Clean Pete, Iris Hond en LAVALU. "Deze gastprogrammeurs vertegenwoordigen een aantal specifieke doelgroepen. Zij hebben aangegeven wat zij denken wat hun doelgroep graag zou willen zien. Bovendien hebben zij, waar mogelijk, gekozen voor een lokale insteek", weet Pul.

Coproducties
De invulling van het nieuwe theaterprogramma is niet ingegeven door de politieke of maatschappelijke discussie, maar heeft wel een rol gespeeld bij de aankleding ervan. Pul: "Na het vertrek van onze vorige horecapartner waren we de verbinding met het Land van Cuijk een beetje kwijtgeraakt. Wij willen een inclusieve Schouwburg zijn, voor iedereen. We hebben daarom ook het Schouwburgfonds (opgebracht door 'Vrienden van de Schouwburg'), waarmee we coproducties kunnen maken. 'Theater na de Dam' is een daar een mooi recent en succesvol voorbeeld van." Meijer vult aan: "Door samen vorm te geven aan een voorstelling, brengen we ons podium binnen bereik van regionaal talent."

Lokale verbinding
Die lokale verbinding krijgt eveneens gestalte in de vorm van de de Secret Singer-Songerwriter Sessions en de Schouwburg Academy, een educatief programma (theater gerelateerde workshops en trainingen) voor leerlingen van het Merletcollege Mill en Metameer Boxmeer.

Gevarieerd aanbod
Uiteraard biedt het theaterprogramma ook de geijkte namen uit de (Nederlandse) cabaret-, toneel- en muziekwereld. Lenette van Dongen, Plien & Bianca, Ali B, Claudia de Breij, Frank Boeijen, Rowwen Heze, Ellen ten Damme, Frans Bauer, 3JS... "De grote namen, aangevuld met minder bekende en bijzondere voorstellingen, zoals Jakop Ahlbom Company en De Partizanen", zegt ze. "Ook staan we met een aantal voorstellingen stil bij 75 jaar vrijheid. Het aanbod is gewoon heel gevarieerd. Mijn persoonlijke tips zijn het duo Janke Dekker & Amy Egbers, het ligconcert 'The best of Einaudi' van Jeroen van Veen en de Sinterklaasvoorstelling voor de kinderen."

Avondje uit
Inleidende interviews vooraf, een nazit met Meet & Greet, live muziek en de mogelijkheid om een hapje te eten van tevoren. "Onze horecapartner (La Vie Catering) ziet daar mogelijkheden voor. Het Grand Café wordt momenteel aangepast en is in het nieuwe seizoen onder de naam Meneer Swinckels geopend rondom voorstellingen en concerten. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van velen, weten we uit onze publieksenquête."

Het theaterprogramma wordt vanaf 14 mei huis-aan-huis verspreid in het Land van Cuijk. De ticketverkoop start 21 mei. Meer informatie via www.schouwburgcuijk.nl

Componiste, pianiste en zangeres LAVALU is zondag 10 mei 2020 te gast in de Schouwburg Cuijk.
Sanne Wallis de Vries komt 14 mei 2020 met 'eigenzinnig en aangenaam cabaret' naar Cuijk. (foto: Aisha Zeijpveld)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant