Operatie Market Garden verliep onder meer via Grave.
Operatie Market Garden verliep onder meer via Grave.

Open monumentendagen in Grave in teken van 'Market Garden'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GRAVE | Op zaterdag 14 en zondag 15 september vinden de jaarlijkse open monumentendagen plaats. Het comité open monumentendagen Grave heeft ervoor gekozen om niet het landelijk thema te volgen, maar aansluiting te zoeken bij 75 jaar herdenking van Market Garden.

Dat uit zich onder meer in de speurtocht voor de kinderen, die langs sporen van de oorlog gaat. Er zijn twee startpunten voor de speurtocht, de protestantse kerk in de Bagijnenstraat en het Graafs Museum. Daar kunnen kinderen zowel op zaterdag als op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur een gevulde knapzak ophalen en hun speurtocht starten. Voor volwassenen is er de folder met een wandeling door het centrum van Grave, waarbij de nodige uitleg gegeven wordt aan die sporen van de oorlog. Dit jaar staat ook een verdedigingswerk uit vroegere tijden in de schijnwerpers. Met een pont kan vanaf de Loswal naar 'Kroonwerk Coehoorn' worden gevaren. Daar zijn leden van de stichting 'Menno van Coehoorn' aanwezig om de nodige uitleg te geven over het Kroonwerk. Uiteraard zullen de nodige monumenten in de hele gemeente opengesteld zijn. Zo zijn de molen en de kerk in Gassel en Escharen op zondag geopend en zijn de twee kloosters en 't Kunstkerkje in Velp op beide dagen geopend. Rondom de John S. Thompsonbrug zullen de nodige activiteiten plaatsvinden in het opgebouwde kampement en bij de Kazematten.

Gratis toegang
Alle opengestelde monumenten zijn gratis toegankelijk en ook voor activiteiten zoals de speurtocht en het overvaren met de pont hoeft niet betaald te worden. Het programmaboekje, waarin alle activiteiten opgenomen zijn, is in alle opengestelde monumenten en bij Tourist Information verkrijgbaar.

Meer berichten