De harmonieuze familie Hermsen geeft zaterdag 5 oktober een reünieconcert bij Roepaen.
De harmonieuze familie Hermsen geeft zaterdag 5 oktober een reünieconcert bij Roepaen. (Foto: Jos Gröniger)

Harmonieuze familie Hermsen geeft reünieconcert

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VEN-ZELDERHEIDE/OTTERSUM | Muziek zit in de genen van de familie Hermsen. Al vijf generaties zijn de nazaten van 'Stienekes Grad' (Hermsen) muzikaal actief. Het geslacht is onlosmakelijk verbonden aan Harmonie Sint Caecilia uit Ven-Zelderheide en Ottersum, die dit jaar het 120-jarig bestaan viert. De Hermsens bereiden zich voor op een eigen concert dat gegeven wordt op zaterdag 5 oktober in Roepaen in Ottersum.

Door Jos Gröniger

Grad Hermsen was in 1899 de eerste dirigent van de harmonie. Hij droeg het dirigentstokje over aan zoon Jan, die de muzikale leiding weer doorgaf aan zijn oudste zoon Gert. Muziek loopt dan ook als een rode draad door het leven van de familieleden. "We groeiden er mee op", zegt Wieke Hermsen, de zoon van dirigent Gert. "Wij kregen de kans muzieklessen te volgen", zegt neef Henk Wijers, "Maar er was bij ons thuis geen enkele dwang."
In huize Hermsen aan de Houtstraat (tegenwoordig Waldstraat) in 't Ven werd altijd gemusiceerd. "Op bij opa en oma, de muziek kwam tijdens gesprekken altijd wel aan de orde ", herinnert nicht Cecile zich, "Ik ben zelfs naar de harmonie (Caecilia) vernoemd."

'Stienekes Jan'
Het huis van 'Stienekes Jan' wordt al decennia niet meer bewoond door de familie, maar de familieband is sterk gebleven. "We spraken elkaar bij uitvaarten en een feestje en lieten vallen dat een reünieconcert leuk zou zijn. Na jaren gaat het er toch van komen", zegt Cecile, die een inventarisatie maakte onder de muzikale bloedverwanten.
Na enkele repetities komt de familie op 5 oktober samen in Roepaen. "Er is een koor met zo'n dertig zangers en zangeressen en een orkest met zeventien leden. Verder zijn er solo's, duo's, een trio en een kwartet", weet de Boxmeerse Cecile.

Uitvoering
De uitvoering begint op zaterdagmiddag 5 oktober om 15.30 uur bij Roepaen in Ottersum. Voor kaarten zie www.roepaen.com.

Meer berichten