'Middeleeuws Moordspel' in Het Doehuis in Cuijk. Terwijl de gasten genieten van een maaltijd uit vervlogen tijden, moeten zij tevens onderzoeken wie de moord heeft gepleegd.
'Middeleeuws Moordspel' in Het Doehuis in Cuijk. Terwijl de gasten genieten van een maaltijd uit vervlogen tijden, moeten zij tevens onderzoeken wie de moord heeft gepleegd.

Genieten van toneel en warme hap bij 'Middeleeuws Moordspel' in Cuijk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

CUIJK | Het Doehuis in Cuijk staat vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 november in het teken van een heus 'Middeleeuws Moordspel'. Terwijl de gasten genieten van een maaltijd uit vervlogen tijden, moeten zij tegelijkertijd onderzoeken wie de moord heeft gepleegd. "De gasten zijn de jury", vertelt regisseur Jan Fransen.

Door Martijn Schwillens

Het moordspel speelt zich af in Cuijk in de middeleeuwen. Bij aanvang blijkt dat een kruidenvrouw is vermoord. Maar door wie? De gasten in Het Doehuis krijgen zes scènes te zien met daarin aanwijzingen die 'Het Hof' (de jury) op weg moeten helpen om de moord op te lossen. "Het zijn als het ware getuigenissen die worden verteld door zes mogelijke verdachten. Zij vertellen hun verhaal en wat zij hebben gezien. Elk hebben zij een motief, maar slechts één is er schuldig", zegt Fransen, die namens Spelkamer Spot al meerdere moordspelen heeft ontwikkeld. "Tot 2017 voerden we deze ook semiprofessioneel op in het openluchttheater in Arnhem. Dit keer worden de rollen bekleed door amateurtoneelspelers, de een met meer ervaring dan de ander, maar het moordspel zit sowieso goed in elkaar. Het wordt echt een hele leuke avond."

Achterhalen
Elke voorstelling kan 50 gasten herbergen. "De groepjes worden verdeeld over de verschillende tafels. In teams van acht. Het leuke is dat je vaak met twee personen een avondje uitgaat. Je kent de mensen bij wie je aan tafel komt niet, maar je zal moeten overleggen om te achterhalen wie de moordenaar is. Ook mogen de verdachten worden verhoord", legt Fransen uit. "Aan het einde van de avond, pakweg 2,5 uur later, wordt van iedere groep iemand naar voren geroepen om aan de dorpsschout (rechter) te vertellen wie volgens hen de moordenaar is en dus opgehangen moet worden."
Het moordspel wordt onder het genot van een 'middeleeuwse maaltijd' opgevoerd. "Het Doehuis heeft er veel tijd en energie in gestoken om er een prachtig arrangement van te maken, inclusief een ambiance die helemaal aansluit bij de middeleeuwen."
Het Middeleeuws Moordspel wordt opgevoerd op vrijdag 8 november, zaterdag 9 november en zondag 10 november om 18.00 uur (inloop: 17.30 uur) in Het Doehuis aan Patrijzenveld 117 in Cuijk. De toegangsprijs is 15,00 euro, inclusief maaltijd en drie consumpties. Kaartjes zijn te reserveren via tel. 0485-313590. "De voorstelling op zaterdag is al uitverkocht, maar er zijn nog kaarten voor de vrijdag en zondag", besluit Fransen.

Meer berichten