Zanggroep De Zwarte Kapstok is zaterdagavond 25 januari weer van de partij in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek.
Zanggroep De Zwarte Kapstok is zaterdagavond 25 januari weer van de partij in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek.

'Merkten dat we het carnaval in Vierlingsbeek leuker begonnen te vinden'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VIERLINGSBEEK | De Zwarte Kapstok stond vorig jaar voor het eerst op de planken tijdens de liedjesavond Ojjem van ège Bojjem van Zangvereniging Evergreen Vierlingsbeek (ZEV). En niet zonder resultaat, want de groep won bij haar debuut meteen de aanmoedigingsprijs. De zanglustige vrienden zijn zaterdagavond 25 januari opnieuw van de partij in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek, als editie 2020 van het liedjesfestijn losbarst. "Ons nieuwe nummer heet Eloquent, een allesomvattende naam voor zowel het lied als de uitvoering", licht Bas Oudenhoven behoedzaam een inhoudelijk tipje van de muzikale sluier op.

Door Ron Koenen

Meer wil Bas Oudenhoven (nog) niet kwijt over het nummer waarmee de vrienden dit jaar carnaval ingaan. De Zwarte Kapstok bestaat naast Bas Oudenhoven uit Robert Groot, Luuk Thijs, Luuk van den Boogaard, Brent Achten, Hank van Daal, Kay van Rhee, Bram Smolders, Gido van Rosmalen, Siem Duijkers, Jordan Verhoeven en Bjorn Deenen. Die laatste twee kwamen er in het afgelopen jaar bij. De groep kameraden is dus in ieder geval qua ledenaantal gegroeid van tien naar twaalf. Maar zijn ze ook muzikaal beter geworden? "Nou, de maat houden is en blijft een uitdaging op zich bij onze groep", zegt Oudenhoven eerlijk. Met een grijns: "Maar wij hebben dit jaar met Jordan en Bjorn twee tenoren erbij gekregen en hebben hoge verwachtingen van hen. Ook Bram Smolders kan goed zingen. Hij zal dit jaar meer op de voorgrond treden."

'Nou zien wej d'r bej'
Vorig jaar hebben jullie de aanmoedigingsprijs gewonnen. Met welk lied? "Het nummer van toen heet 'Nou zien wej d'r bej'", vertelt Bram Smolders. "Dit omdat wij voor de eerste keer deelnamen aan de liedjesavond, en wij vanaf dat moment tijdens carnaval vaker te zien zijn in Vierlingsbeek. Eerst vierden we vooral in Boxmeer of Venray carnaval, maar we merkten dat wij het in Vierlingsbeek steeds leuker begonnen te vinden. Daarom hebben we als groep besloten weer terug te keren naar Vierlingsbeek, met dit keer iets meer dorst dan een paar jaren geleden."
Schrijven jullie de muziek en de teksten zelf? "Voor de muziek en de tekst is een groepje binnen onze vriendengroep verantwoordelijk", legt Hank van Daal uit. "Hoe minder man er zijn, des te productiever die tekstuele muziekavonden zijn. Het oefenen doen we uiteraard wel met z'n allen. En ook wordt er vaak gevraagd wat de rest van het nummer vindt. Dit alles is een langdurend proces, omdat natuurlijk ieders mening telt en we allemaal enorm precies zijn. Ons lied moet zowel tekstueel als qua zang natuurlijk tot in de puntjes kloppen." Vinden alle leden van de groep het leuk om op het podium te staan? Of hebben sommigen wel een biertje vooraf nodig? "Een paar biertjes vooraf is natuurlijk nooit verkeerd", grijnst Gido van Rosmalen. "Maar na het afgelopen jaar heeft eigenlijk niemand meer last van podiumvrees. Dit door de vele gevraagde en ongevraagde optredens door het jaar heen. Ook hebben we op 11 november voor een groot publiek ons nummer laten horen tijdens het pleinfeest 'Vör de kerk op 't plein' in Overloon. Daarover hebben wij alleen maar complimenten gekregen." Carnaval vieren of een zonvakantie in Spanje? Als groep. Waarvoor zouden jullie dan kiezen? "Dan kiezen we voor carnaval vieren", weet Robert Groot zeker. Na een korte stilte…. "Al is, nu ik er wat langer over nadenk, in de zon zitten met een San Miguel ook niet verkeerd!" Gaan jullie de liedjesavond winnen? "Als we de namen van de jury te weten komen, waarschijnlijk wel", antwoordt Luuk van den Boogaard gevat. "Maar zonder gekheid: Plezier blijft het belangrijkste aspect van deelname voor ons."

Liedjesavond
De Liedjesavond is zaterdag 25 januari vanaf 20.15 uur. Concordia opent om 19.15 uur zijn deuren. Dit jaar doen er in totaal negen groepen mee. Daarnaast treden op het zij-podium onder de noemer Goud van Oud vier groepen op die in het verleden ook al eens op de bühne stonden van het liedjesfestijn. Extra feestelijk aan de komende editie is dat ZEV dit jaar haar gouden, 50-jarige jubileum viert.

Meer berichten