'Onze Bevrijders in Beeld': Mannen die Gennep bevrijdden, zijn geëerd in Museum Het Petershuis.
'Onze Bevrijders in Beeld': Mannen die Gennep bevrijdden, zijn geëerd in Museum Het Petershuis. (Foto: )

Bevrijders Gennep worden geëerd in Museum Het Petershuis

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GENNEP | De gemeente Gennep werd op 11 en 12 februari 1945 bevrijd tijdens de Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald. Uit waardering heeft de Stichting Veritable een expositie samengesteld waarin veteranen die ons de afgelopen decennia hebben bezocht, nogmaals in herinnering worden gebracht. De thema-expositie 'Onze bevrijders in beeld' is van zondag 2 februari tot en met zondag 8 maart te zien in Museum Het Petershuis in Gennep.

De grootscheepse militaire operatie die leidde tot de bevrijding van Gennep van de Britse 21e Legergroep stond onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

Meermaals herdacht
De bloedige strijd die in en rond het geëvacueerde Gennep werd gevoerd is na de oorlog diverse malen herdacht in aanwezigheid van veteranen die deel uitmaakten van deze troepenmacht. Ook tijdens de herdenking van 75 jaar vrijheid, in het weekend van 15 en 16 februari, zullen enkele van hen de plechtigheden in Gennep bijwonen. De expositie 'Onze bevrijders in beeld' wordt op zaterdagmiddag 1 februari om 15.00 uur geopend door burgemeester Willibrord van Beek.

Expositie: tot 8 maart
De expositie is tot en met zondag 8 maart te zien in Het Petershuis. Het museum is gevestigd aan de Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16.30 uur (tijdens het carnavalsweekend - 22 en 23 februari gesloten). De toegang is vrij. Er wordt een donatie gevraagd waarvan bezoekers zelf de hoogte bepalen.
Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl

Meer berichten