Pipelare geeft zondag 9 februari een concert in het Kloosterhuis in Sambeek.
Pipelare geeft zondag 9 februari een concert in het Kloosterhuis in Sambeek.

Zefiro torna: concert door Pipelare in Sambeek

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

SAMBEEK | Madrigalen over mythologische figuren. Dat is de rode draad van het concert 'Zefiro torna' dat vocaal ensemble Pipelare op zondag 9 februari in het Kloosterhuis in Sambeek verzorgt.

Centraal in het concert staan twee uitvoeringen van het beroemde gedicht 'Zefiro torna' waarin de dichter Petrarca de lichtheid van de lente afzet tegen de zwaarte van zijn eigen verdriet. Pipelare zingt een Italiaanse uitvoering gecomponeerd door Monteverdi en een Engelstalige van Marenzio. Daarnaast staat de 'Sestina' op het programma. Monteverdi schreef deze aangrijpende lamentatie ter nagedachtenis aan een jonge sopraan die furore maakte aan het hof van zijn broodheer Vincenzo Gonzaga. Kort daarvoor was Monteverdi's eigen vrouw overleden. Al dat verdriet verwerkte hij in dit zesdelige werk dat officieel 'Tranen van de minnaar aan het graf van zijn geliefde' heet. Verder zingt Pipelare madrigalen van Italiaanse en Engelse componisten uit de 16e eeuw zoals Ward, Ferrabosco, Pilkington en Morley over liefde, verdriet, verlangen en wraak.

Tickets
Vocaal ensemble Pipelare bestaat uit twaalf goed geschoolde amateurzangers die zich richten op muziek uit de renaissance en de vroege barok. Het concert is zondag 9 februari om 16.00 uur in het Kloosterhuis, Grotestraat 71 in Sambeek. Tickets à 8,00 euro (inclusief drankje) zijn te reserveren via info@hetkloosterhuis.nl.

Meer berichten