Gennep en omgeving staan op grootste wijze stil bij de bevrijding van de gemeente 75 jaar geleden.
Gennep en omgeving staan op grootste wijze stil bij de bevrijding van de gemeente 75 jaar geleden. (Foto: )

Gennep viert 75 jaar vrijheid op grootse wijze

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GENNEP | Op 12 februari is het 75 jaar geleden dat Gennep werd bevrijd tijdens Operatie Veritable. In het weekend van 14, 15 en 16 februari wordt hierbij stilgestaan met diverse activiteiten. Het herdenkingsweekend begint op vrijdag 14 februari en eindigt zondag 16 februari met de Battlefield Tour. Hieronder een overzicht:

Vrijdag 14 februari

Militair hoofdkwartier: Het stadhuis is voor drie dagen ingericht als militair hoofdkwartier met historisch radiostation Radio Veritable. Het radiostation is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
12.45 uur: Onthulling informatiebord burgermonument in Milsbeek op de hoek van de Kerkstraat en Langstraat door burgemeester Van Beek.
13.00 uur: Een groep vrijwilligers plaatst bij ieder oorlogsgraf een poppy. Een poppy is het symbool waarmee Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog herdenken. De vrijwilligers beginnen op het ereveld in Milsbeek, later wordt het kerkhof in Ottersum en één graf in Gennep van een poppy voorzien.
14.00 - 17.00 uur: Zoektocht naar oorlogsschatten. Mensen kunnen met hun foto's of voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog langskomen in de Kenniskeuken van de bibliotheek in Gennep. Medewerkers van het archief en lokale deskundigen zijn aanwezig om de oorlogsschatten te beoordelen.

Zaterdag 15 februari

9:30 uur: Kranslegging bij het burgermonument in Milsbeek.
10:00 uur: Internationale oecumenische dienst in de kerk in Milsbeek. Bestuurders uit Nederland, Duitsland en Engeland spreken over vrede, vrijheid en vriendschap.
11:20 uur: Ceremonie op militair ereveld in Milsbeek.
12:05 uur: Ceremonie bij de acht oorlogsgraven van bevrijders in Ottersum. Op het kerkhof worden kransen gelegd.
12:30 uur: Herdenkingsceremonie in Gennep bij het monument van de Barmhartige Samaritaan. Hier wordt ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog een krans gelegd.
15:00 uur: Concert door Fanfare Bereden Wapens in Pica Mare Gennep. Entreekaarten hiervoor kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Bruna, Jumbo, Museum Het Petershuis, Primera en het VVV-kantoor.

Zondag 16 februari

9.15 – 15.00 uur: Battlefield Tour. De tour start in Groesbeek bij De Hoge Hof en eindigt bij het stadhuis in Gennep. Tijdens de route wordt op een aantal punten uitleg gegeven over Operatie Veritable. De gidsen lichten door middel van kaart- en fotomateriaal de acties van de bevrijders toe. De tocht duurt van 9.15 uur tot 15.00 uur.

Meer berichten