Rebelse dwarsdenkers, op zaterdag 7 maart op het podium van de Schouwburg Cuijk.
Rebelse dwarsdenkers, op zaterdag 7 maart op het podium van de Schouwburg Cuijk.

Rebelse dwarsdenkers bij derde Boek&Bal in Schouwburg Cuijk

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

CUIJK | Het derde regionale Boek&Bal wordt een rebels spektakel. Dat beloven de organisatoren, schrijversplatform De Kneep, Schouwburg Cuijk en BiblioPlus. Het thema van Boek&Bal, dat op zaterdag 7 maart in de Schouwburg wordt gehouden, is 'Rebellen & dwarsdenkers'. Dat is ook het thema van de landelijke Boekenweek.

Eén van de dwarsdenkers is de oud-rector-magnificus van de Radboud Universiteit, Theo Engelen. De wetenschapper, tevens kinderboekenschrijver, gaat het publiek verrassen met een korte, prikkelende lezing. 'Weg met de ambtenaren!', is de rebelse kreet waarmee de oud-Cuijkenaar de knuppel in het hoenderhok gooit.
Als altijd is er veel muziek op het Boek&Bal. De Boxmeerse singer-songwriter BJ Baartmans is met een rebels liedje van de partij, evenals zijn plaatsgenoten Peter Verdijk en Hanne van de Rijdt. Ook de Oeffeltse heraut en dialectliedjesschrijver Jos Kuijpers belooft met zijn eigen geluid en een dwarse tekst de stemming erin te brengen.
Het tegendraadse geluid zal ook te horen zijn in de optredens van regionale columnisten: Frans Fleuren en Geurt Franzen gaan op zoek naar de rebel in zichzelf. Woordenverzamelaar John van Raaij kiest voor een andere aanpak. Hij breekt tijdens zijn voordracht een lans voor kritische tekstdichters uit het land van onze oosterburen.
Schrijvers uit de regio die korte verhalen met een dwars karakter voorlezen zijn onder anderen Gerard Sonnemans – die zich inleeft in een Mongool -, Renate Marlis en Lotte Samarah Hermens.
Theatergroep Text Free uit Cuijk zoekt op cabareteske wijze de grenzen op van wat kan en niet kan met een even eigenzinnig als brutaal boekenprogramma en uiteraard zijn er dichters op Boek&Bal, zoals Karin Wildenberg en Camilya Mamedova. Een andere nieuwe Nederlander die een oriëntaals geluid zal laten horen, is de Syrische zanger Mohadin Suleiman.
Op een bal moet gedanst worden en professioneel danser Seline Hemming zal het publiek laten zien hoe je zonder woorden maar in vloeiende bewegingen óók tegendraads kunt zijn. In het gevarieerde programma vol korte, rebelse acts treden nog veel meer artiesten op. Tegen 22.00 uur gaat het bal écht van start met een knetterend optreden van de Land van Cuijkse formatie Like Crossroads. Speciaal voor deze gelegenheid studeren de muzikanten bekende nummers in van rebelse muzikanten als David Bowie en Amy Winehouse. Wie tegen die tijd dans en muziek liever aan zich voorbij laat gaan, kan in een zijzaaltje terecht voor een intiem vervolgprogramma met enkele regionale schrijvers en dichters.
De avond wordt aan elkaar gepraat door twee regionale schrijvers met een vlotte babbel: Eefke Peeters en Marco van de Plasse.
Boek&Bal is zaterdag 7 maart vanaf 19.58 uur in de Schouwburg Cuijk. Kaarten à 10,00 euro via www.schouwburgcuijk.nl of 11,00 euro aan de kassa.

Meer berichten