De Schouwburg Cuijk werkt aan een scenario waar bij elke voorstelling 175 plaatsen bezet zijn. Een uitverkocht theater lijkt er voorlopig niet in zitten.
De Schouwburg Cuijk werkt aan een scenario waar bij elke voorstelling 175 plaatsen bezet zijn. Een uitverkocht theater lijkt er voorlopig niet in zitten. (Foto: De Maas Driehoek)

'Zonder corona had Schouwburg in de plus gedraaid'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

CUIJK | De Schouwburg in Cuijk sluit het huidige theaterseizoen af met een tekort van 140.000 euro. "Zonder de uitbraak van het coronavirus hadden we dit seizoen in de plus gedraaid", aldus voorzitter Rob Hoffmann.

Door Martijn Schwillens

Het tweetal hekelt een recente publicatie in De Stier, waarin de suggestie wordt gewekt dat het Cuijkse theater een miljoen euro minder inkomsten zou hebben dan begroot. "Onzin", stelt zakelijk directeur Bart Vaessen. "Het theaterseizoen 2019-2020 wordt afgesloten met een tekort van 140.000 euro. Dat heeft niets te maken met verkeerd begroten. De subsidiebehoefte is en blijft onveranderd. Dit tekort komt enkel en alleen door de corona. Balen, want we hadden in 2020 een vliegende start gemaakt, met veel publiek bij onze shows en voorstellingen."
Hoffmann baalt van de suggestie dat abonneehouders niet in aanmerking zouden komen voor een voucher of restitutie. "Pertinent onjuist en gewoon niet waar. Dat was met een telefoontje te checken geweest", zegt Hoffmann. "De voorstellingen zijn uitgesteld en mensen kunnen straks alsnog op een nieuwe datum gaan. Kunnen of willen ze dan niet, dan krijgen ze gewoon een voucher of hun geld terug."

Hervatting voorstellingen
Sinds medio mei de deuren heeft gesloten en nog geen zicht heeft op hervatting van de voorstellingen. "Maar we zitten niet stil. In de Cuijkse gemeenschap zijn al allerlei initiatieven opgestart", weet voorzitter Rob Hoffmann. "We hebben vorig jaar de discussie gehad over waar de subsidiebehoefte ligt. Die blijft onveranderd. We draaien hier inmiddels een stabiele financiële huishouding waarin die subsidie voorziet. Een bijdrage voor de Schouwburg wordt helaas heel snel politiek gemaakt, maar tekorten nu en eventueel in het volgende theaterseizoen hebben puur en alleen met corona te maken", benadrukt hij.

Nieuwe initiatieven
"We waren met de Schouwburg net lekker op weg", zegt zakelijk directeur Bart Vaessen. "Enkele voorstellingen waren al uitverkocht en we hadden zeker een plus gedraaid." Niet alleen uit financieel, maar ook uit sociaal-maatschappelijk oogpunt is de coronacrisis een streep door de rekening, vindt Hoffmann. "Sjoerd Meijer (theaterdirecteur, red.) is volop bezig om contacten te leggen met lokale organisaties en instellingen om nieuwe initiatieven tot stand te laten komen waarmee we oprecht kunnen zeggen dat de Schouwburg 'de woonkamer van Cuijk' is. Die gesprekken gaan door en activiteiten worden voorbereid."

Programmering
De Schouwburg 'blijft ook nu faciliteren'. "Een aantal basisscholen rondt het schooljaar af met een musical voor groep 8. Zonder publiek. Maar we geven ze wel het podium en streamen die voorstelling voor hun ouders", legt Vaessen uit. Hij vult aan: "De programmering voor het seizoen 2020-2021 was al af, maar toen kwam de crisis. Krijgen alle producenten hun voorstellingen rond nu ze niet mogen repeteren? En bestaan ze überhaupt nog wel na de zomer? Er zijn artiesten en impresario's die op omvallen staan."
Bijkomend nadeel is dat het theater vanaf september maximaal 175 stoelen (van de 650) mag verkopen. "Gaan mensen in een 1,5 meter-samenleving weer naar het theater? En kunnen we de voorstellingen die we in 2020 niet kunnen draaien, verplaatsen naar het nieuwe seizoen? Er zijn een boel onzekerheden waar we nog niet op kunnen inspelen", aldus Hoffmann.
Al deze onzekerheden leiden waarschijnlijk wel tot een aanvraag voor een eenmalige financiële steun, erkent het tweetal. "We beknibbelen op elke cent. Maar dat er financiële schade is, is evident."

Meer berichten