<p>Fabian Ziemba gaat op in het pianospelen.</p>

Fabian Ziemba gaat op in het pianospelen.

(Foto: Eigen foto)

Fabian Ziemba in de race voor finale Prinses Christina Concours

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

BOXMEER | Muziek en sporten, pianospelen en volleyballen zijn de passies van de vijftienjarige Fabian Ziemba uit Boxmeer. De muzikale leerling van drie havo op het Elzendaalcollege is in de race voor een plaats in de livefinale van de categorie klassieke muziek van het Prinses Christina Concours. Tot en met vrijdagmiddag kan op hem gestemd worden.

Het Prinses Christina Concours is een wedstrijd voor jeugdige muzikanten, die al voor de 53e keer gehouden wordt. Wegens de Coronapandemie zijn de voorrondes ditmaal digitaal. Ook Fabian Ziemba stuurde een video in. De Boxmerenaar brengt daarin Nocturne in F minor, Op. 55, No. 1 van Fryderyk Chopin. Op de site van het Prinses Christina Concours is zijn uitzending te zien en te beluisteren.

De muzikant met Poolse roots vertelt: “Tijdens een van mijn bezoeken aan het Chopin huis in Polen heb ik voor de eerste keer Nocturne in F minor, Op. 55, No. 1 gehoord. Toen dacht ik dat het mooi zou mooi zijn als ik dit op een dag zelf kan spelen. In dit stuk hoor ik veel emoties zoals verdriet, verlangen, liefde en blijheid. Het leren van dit stuk was ook leerzaam voor mij.”

Fabian, wiens moeder Annet dwarsfluit speelt, maakte zes jaar geleden bekend met het piano spelen. Hij volgt tegenwoordig een keer per week muziekles. “Een lesgenoot tipte mij over het Prinses Christina Concours. Jasper, mijn muziekdocent, was ook positief over het idee om mee te doen”, zegt Fabian, die thuis dagelijks repeteert. “Ik speel wel twee uur per dag. Muziek betekent veel voor mij. Ik kan me erbij ontspannen en mijn gevoelens in uiten. Het geeft me rust, en het liefste zou ik altijd wel piano willen spelen.”

Na het afronden van de havo wil de Boxmerenaar naar het VWO. Daarna naar het conservatorium? Het lijkt me geweldig, maar ik wil ook wel architect worden”, ik weet het nog niet. De woensdag vijftien geworden pianist de treedt wellicht in de voetsporen van vader Jacek. “Ja, ik wil ook wel volleyballer worden.”
Voorlopig focust Fabian op het indrukwekkende pianospel en het Prinses Christina Concours, waarvan op 10 april de live finales zijn in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. Wie de Boxmerenaar wil feliciteren met zijn verjaardag en wil steunen in het Prinses Christina Concours kan dat doen met een stem. Volg deze link om uiterlijk 12 maart, 18.00 uur te stemmen.

Meer berichten