Blijdschap bij de organisatie; Keramisto mag weer plaatsvinden!
Blijdschap bij de organisatie; Keramisto mag weer plaatsvinden! (Foto: )

Eindelijk mogen liefhebbers weer naar pottenbakkersmarkt Keramisto

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

PLASMOLEN/MILSBEEK | Twee jaren zijn de pottenbakkers, keramiekliefhebbers en andere trouwe bezoekers ervan verstoken gebleven. In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 september vindt de internationale pottenbakkersmarkt Keramisto weer plaats. De organisatie haalt opgelucht adem. “We mogen gelukkig weer”, zegt keramist en medeorganisator Guul Jacobs van pottenbakkerij De Olde Kruyk in Milsbeek.

Door Jos Gröniger


Het verlossende bericht kwam in de week van 16 augustus. “We kregen tot van de gemeente Mook en Middelaar de vergunning om het evenement te organiseren”, zegt Jacobs die zegt dat er een flinke stapel met regels, voorschriften en vragen verwerkt werd, voordat het licht op groen werd gezet.

Onzekerheid
De Milsbeekse keramist verklapt dat hij en zijn vakbroeders reikhalzend uitkeken en -kijken naar het moment dat het grootste pottenbakkersevenement van Nederland weer plaatsvindt. “De keramisten horen tot de groepen die het in de Coronatijd erg moeilijk hadden. Voor ons was er geen steun. We zijn daarom extra blij dat we weer mogen. En daar maken we gebruik van. We gaan ervoor.” Ondanks de euforie omtrent de verleende vergunning heerst er enige onzekerheid over het welslagen van Keramisto editie 32.
Guul Jacobs legt uit waar die onzekerheid in schuilt. “We zijn afhankelijk van de entreeopbrengst, en het is de vraag hoezeer het publiek dit evenement gemist heeft. Ik hoop dat keramiek nog steeds in trek is als twee jaar geleden.”

‘We mogen weer, en we gaan er vol voor’

Maatregelen
Bij de organisatie worden de geldende Coronavoorschriften in acht genomen. Een van de maatregelen is het maximale aantal bezoekers per vijf vierkante meter en de anderhalve meter regel. Ook is er een verplichte looprichting. “We gaan ons best doen om die stroom te reguleren”, zegt Jacobs. Op een festivalterrein van vijftienduizend vierkante meter voorziet hij, geen problemen wat het aantal bezoekers betreft. “Nee, we werken niet met tijdsloten. We hebben een eigen systeem om het aantal aanwezigen bij te houden. Met het tellen bij de in- en uitgang volstaan we”, zegt hij.

Honderd keramisten
Evenals voorgaande jaren selecteert de organisatie de deelnemers aan de Keramisto. Het maximale aantal standhouders is honderd. Dat aantal is ook deze keer aanwezig. “Helaas zijn er geen deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is het gevolg van de Brexit”, klinkt het met teleurstelling in de stem.

Festivalterrein
De 32e Keramisto vindt als vanouds plaats op het terrein aan de Mookerplas in Plasmolen. Met het water aan de ene, en de bosrijke omgeving van De Jansberg aan de andere kant op de achtergrond wanen de toeschouwers in een schilderachtige omgeving.

Keramisto is op zaterdag 18 en zondag 19 september geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het terrein is toegankelijk via de ingang aan de Pastoorsdijk. De entree bedraagt 5 euro. Voor meer informatie kijk op www.keramisto.nl.

Jos Gröniger
Meer berichten