<p>Gabri Collard is een van de dertig vrijteijdskunstenaars.</p>

Gabri Collard is een van de dertig vrijteijdskunstenaars.

(Foto: Gerard Kruijsen)

Regionale kunst verzameld in expositie ‘Hoezo vrije tijd’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

GENNEP | Het Land van Cuijk, de Maasduinen en de Duitse regio Goch / Kleef herbergt veel creatieve talenten. In Museum Het Petershuis in Gennep wordt dat de komende tijd aangetoond met de expositie Hoezo vrije tijd. Vanaf zondag 5 december zijn de gevarieerde werken van dertig regionale vrijetijdskunstenaars te zien in het museum de Niersstad.

De indrukwekkende verzameling eigentijdse kunst, speciaal gemaakt met het oog op deze expositie, zal museumbezoekers versteld doen staan van het hoge niveau dat is geleverd door streekgenoten die zich, in de eerste plaats uit pure liefhebberij maar met niet aflatende passie, naast hun beroepsmatige activiteiten, hebben bekwaamd op het gebied van de schone kunsten.

Nieuwe kans
Al In het najaar van 2019 konden vrijetijdskunstenaars in de regio Gennep, Land van Cuijk en Kleef / Goch zich aanmelden voor deelname aan een groepsexpositie in Museum Het Petershuis. Uit alle aanmeldingen werden dertig kunstenaars geselecteerd op basis van het werk dat zij eerder hadden gemaakt. Zij vertegenwoordigen verschillende disciplines. Het museum heeft hen gevraagd een nieuw werk te maken rondom het thema Historie en omgeving van Gennep. Met veel enthousiasme zijn zij deze uitdaging aangegaan. Dat heeft geresulteerd in een expositie, die is samengesteld uit heel divers werk, met schilderijen, keramiek, stenen beelden, vilt en mozaïek. De expositie moest driemaal worden uitgesteld in verband met de coronacrisis, maar is nu door Museum Het Petershuis gepland voor de periode van 5 december tot en met 30 januari komend jaar.

Kunstcatalogus
Ter gelegenheid van deze expositie geeft Museum Het Petershuis een aantrekkelijk geïllustreerde catalogus uit met de titel Hoezo vrije tijd | de kunst van mijn leven. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Gerard Kruijsen. De grafische vormgeving is verzorgd door Lilo Kruijsen-Brand en de begeleidende teksten zijn geschreven door Cokkie van Leeuwen. Het boekje op A5-formaat van 36 pagina’s is vanaf 5 december in het museum verkrijgbaar voor 6,95 euro per stuk.

Openingstijden
De expositie Hoezo vrije tijd is van zondag 5 december tot en met zondag 30 januari 2022 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Het gratis toegankelijk museum is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie doen.

In het museum gelden actuele coronavoorschriften. Zie ook www.museumhetpetershuis.nl.


Vrijetijdskunstenaar Jan Verijdt liet zich inspireren door een tafereel aan de Niers. - Gerard Kruijsen

Jos Gröniger
Meer berichten