Jurylid Theo Aben (links) overhandigt Henny Lenkens de fraaie pentekening van Ut Pèèrd, terwijl Jet Lenkens nog even de bronzen wisseltrofee mag vasthouden.
Jurylid Theo Aben (links) overhandigt Henny Lenkens de fraaie pentekening van Ut Pèèrd, terwijl Jet Lenkens nog even de bronzen wisseltrofee mag vasthouden. (Foto: Henny Lenkens)

Afscheid Sint Tunnisse sport- en cultuurprijs Ut Pèèrd

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

SINT ANTHONIS | Het is alweer drie jaar geleden dat het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’ de gemeentelijke sport- en cultuurprijs Ut Pèèrd in de wacht sleepte. En met het afscheid van de gemeente Sint Anthonis in zicht, zal de grootschalige theatervoorstelling de boeken in gaan als de laatste winnaar van deze prestigieuze prijs.

Theo Aben, een van de juryleden van Ut Pèèrd, ging vorige week op pad om de bronzen wisseltrofee op te halen bij Henny en Jet Lenkens, respectievelijke schrijver en regisseur van ‘In de schaduw van de rômfabriek’. Het theaterproject trok in september 2017 acht keer een uitverkocht huis bij de voormalige zuivelfabriek, met in totaal ruim 3.200 bezoekers. Uniek bij deze oorlogsdocumentaire was dat de toneelclubs van Oploo, Ledeacker en Westerbeek deze samen op de planken brachten. Ze werden daarbij ondersteund door medewerkers en een leger van vrijwilligers.
In ruil voor het afstaan van de wisseltrofee ontvingen Henny en Jet Lenkens uit handen van Theo Aben een fraaie pentekening van Ut Pèèrd. Het jurylid, die bij de feestelijk prijsuitreiking in 2018 het complimenteuze juryrapport voorlas, haalde in een dankwoord persoonlijke herinneringen op aan het bekroonde toneelspel.

Historie en toekomst
Sinds 1997, toen het Sint Matthiasgilde uit Oploo de eerste winnaar was van Ut Pèèrd, is de prijs negentien keer uitgereikt. Zes keer werd geen winnaar gekozen, omdat er onvoldoende kandidaten waren of laatstelijk als gevolg van het wegvallen van evenementen en competities vanwege corona. Ut Pèèrd was natuurlijk ook sterk verbonden met de inmiddels overleden Harry van Raaij. De markante oud-topman van PSV wist als juryvoorzitter van Ut Pèèrd met zijn kenmerkende humor steeds een feest te maken van de prijsuitreiking. De negentien winnaars zijn: Sint Matthiasgilde (1997), Handbalvereniging HWV (’98), Ponyclub Saxe Gotha (’99), Bronlaak (2000), Harmonie Sint Cecilia (’01), Pol Nabben (’03), VV Excellent (’04), Activia Meisjes C2 (’05), Jo de Jong (’06), Miranda Rongen (’08), Theo Kuijpers en Jan Nabuurs (’09), Maartje van Duijnhoven (’11), Toneelgroep Westerbeek (’13), Harm Douma(’14), Activia Meisjes B en C (’15), Geluiden uit de Peel (’16), Cor Verberk (’17), Martien Mahler (’18) en Openluchtspel Oploo.
Met het opgaan van de gemeente Sint Anthonis in de grote gemeente Land van Cuijk, komt er een einde aan de sport- en cultuurprijs in de huidige vorm. Wellicht dat het nieuwe gemeentebestuur en de gemeenteraad van het Land van Cuijk aan Ut Pèèrd een nieuwe bestemming willen toekennen.

Meer berichten