<p>Peter Sonnemans is naast professioneel jongleur ook een getalenteerd allround artiest.&nbsp;</p>

Peter Sonnemans is naast professioneel jongleur ook een getalenteerd allround artiest. 

(Foto: Rudolf van Gemert)

‘Mijn droom was altijd het circus en jongleren’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

MILL | Millenaar Peter Sonnemans is al vele jaren als jongleur en artiest een begrip in Nederland en diverse andere landen. Het circus is van kleine jongen tot vandaag de dag altijd magisch voor hem gebleven. “Mijn droom begon op 7-jarige leeftijd met goochelen, wat al snel veranderde in jongleren”, vertelt Sonnemans.

Door Rudolf van Gemert  

“Met vriendjes uit de buurt en twee nichtjes speelden we samen circus. Optredens in de tuin en op verjaardagen, later ook alleen, was altijd super en werd gewaardeerd. Bij een circus in Mill was ik de hele dag te vinden en was school even minder belangrijk. Vanaf mijn twaalfde jaar verkende ik ook het circus in de omgeving. Romantiek, vrijheid, reizen en perspectief, dat is het circus. Op 16-jarige leeftijd vroegen mijn ouders: ‘Wat ga je nu echt doen?’ Voor mij was het allang duidelijk: circus. Met 16 jaar werkte ik bij Circus Boon uit België, waar ik veel heb geleerd. Hierna kwam Circus Kinsbergen en vervolgens weer circusschool Andy in Arnhem. Ik kom nog regelmatig oude klasgenoten van toen tegen, mensen met allemaal verschillende talenten en disciplines. Mijn eerste seizoen als jongleur en professioneel artiest was bij het Franse Cirque Gruss, altijd met een groot publiek. Een paar jaar later kwam ik met de Spaanse Alexis Clowns weer in Parijs terecht en dat was als thuiskomen. Een prachtige stad in een prachtig land waar het circusleven in hoog aanzien staat.” 

Vol show
De optredens van Peter zijn altijd vol show, met ook diverse samenwerkingen. “Als muzikaal extra ondersteun ik met saxofoon, ukelele en concertina, een soort trekzak als de accordeon. Maar soms werden vijf clowns inclusief mijzelf ook begeleid door een live orkest waar we niet eens mee gerepeteerd hadden!” Peter is echt geen ‘one-trick pony’, iemand die altijd maar hetzelfde doet. “Binnen het jongleren doe ik allerlei verschillende disciplines, maar ik ben ook wel te porren voor andere functies. Zo gaat het me goed af als ik spreekstalmeester of presentator moet zijn. Het is dan de uitdaging om het publiek met je eigen enthousiasme mee te krijgen.”

‘Dit jaar gaan we een voorjaarscircus doen in Hilversum en ook op en rond Koningsdag hebben we plannen voor geweldige shows’

De afgelopen twee jaar heeft Peter het net als veel andere artiesten moeilijk gehad door de coronacrisis. Optredens gingen niet door, het onderlinge contact werd natuurlijk minder intensief. “Maar ik hield vertrouwen. Dit jaar gaan we een voorjaarscircus doen in Hilversum en ook op en rond Koningsdag hebben we plannen voor geweldige shows. En natuurlijk hopen we nog op veel meer plekken onze kunsten te vertonen, zoals op vakantieparken of in winkelcentra. Maar mijn grote eigen circustent voelt natuurlijk het allerfijnst.”

Meer berichten