<p>De decorbouwers werken aan een ‘mobiele kerk’, die in mei deel uitmaakt van het decor van het Openluchtspel Toon d’n Dwerg.</p>

De decorbouwers werken aan een ‘mobiele kerk’, die in mei deel uitmaakt van het decor van het Openluchtspel Toon d’n Dwerg.

(Foto: Doekmaroploo)

Decorbouwers al druk aan de slag voor openluchtspel Tôntje d’n Dwerg

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

OPLOO | In vertrouwen dat de jubileumvoorstellingen van het openluchtspel Tôntje d’n Dwerg in mei hun beslag zullen krijgen, heeft de decorploeg van de Oploose toneelvereniging Doekmaroploo de draad stevig opgepakt. Want met de bouw van een kerk en pastorie, een vaarwaardig turfschip en diverse attributen hebben de vrijwilligers een flinke klus aangenomen.

Sinds december, toen ze een begin maakten met het verzamelen van materialen, werken Ben, Huub en Koos wekelijks aan de decorstukken, terwijl Marcel Verschuuren alles afstemt met de regiegroep. Momenteel wordt er driftig gewerkt aan een 8 meter hoge kerk, want daar had Toontje in Oploo nogal wat mee te schaften. “Dat is inderdaad een flinke hoogte, daarom hebben we voor de torenspits een takelsysteem bedacht”, vertelt Ben van Duijnhoven. “Het is allemaal heel stabiel, want veiligheid staat voorop.” Zodra de bouwwerken ‘schilderklaar’ zijn, komt een schilderploeg onder leiding van Roos van Riet in actie. “Die gaan de stenen, pannen en deuren van de kerk schilderen.”

Mobiele kerk
Begin mei wordt alles vervoerd naar het terrein achter de watermolen, waar de opvoeringen worden gehouden. Het zal voor elke voorstelling ongetwijfeld tot de nodige “ah’s” en “oh’s” leiden wanneer toeschouwers hun plaats innemen op de overdekte tribune.
Overigens hebben de bouwers ook een taak tijdens de opvoeringen, want de kerk en pastorie maken alleen in het eerste bedrijf deel uit van het decor. “Wij benutten de pauze om ze te verplaatsen. Daarom hebben we het op een mobiel onderstel gebouwd”, legt Van Duijnhoven uit. Eveneens tijdens de pauze wordt een turfschip aangemeerd in de Vloet, de aanvoersloot van de watermolen.

Voorverkoop
Openluchtspel Tôntje d’n Dwerg wordt vijf keer gespeeld achter de monumentale watermolen in Oploo tussen vrijdag 20 en donderdag 26 mei. De toegang bedraagt 17,50 euro. Voor kinderen t/m 12 jaar kost de entree 10,00 euro (inclusief kop koffie/thee met plak Tôntjeskoek). Op zondag 20 maart is de voorverkoop bij de watermolen in Oploo. Info: www.doekmaroploo.nl 

Meer berichten