<p>Jori van Gemert gaat het komende half jaar schrijven en muziek maken in Berlijn.&nbsp;</p>

Jori van Gemert gaat het komende half jaar schrijven en muziek maken in Berlijn. 

(Foto: Thomas Leur)
interview

Jori van Gemert: ‘Mijn muziek noem ik dansbare depressie’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

HAPS/BERLIJN | Jori van Gemert is toe aan de volgende stap in haar carrière. De singer-songwriter uit Haps vertrok afgelopen week naar Berlijn. “Het is een plek waar heel veel kunstenaars uit alle delen van de wereld samenkomen. Met sommigen heb ik ook al contact. Ik wil het komende half jaar veel gaan schrijven en een deel van mijn studententijd inhalen”, lacht de 25-jarige Jori.

Door Martijn Schwillens

Half struikelend over haar tas zoekt Jori een plekje op het terras van De Dom in Cuijk. Haar felroze shirt steekt vrolijk af tegen de grijze, houten planken van de stoelen en bankjes die al vroeg in de ochtend worden bezet door het winkelend publiek dat tussen de boodschappen door wil genieten van een aangenaam lentezonnetje. “Sorry hoor”, excuseert ze zich voor het gegeven dat ze tien minuten te laat aanschuift voor ons interview. “Ik reed eerst achter een tractor en toen ik de auto had geparkeerd, ontdekte ik pas dat ik nog een parkeerschijf moest halen bij m’n ouders op de zaak (Bandenservice Van Gemert, red.), omdat je in Cuijk persé moet parkeren met een blauwe schijf.”

De chaotische aanloop naar het interview is kenmerkend voor de laatste dagen voor haar vertrek naar de Duitse hoofdstad, grapt ze. “Het is hollen en stilstaan inderdaad. We hebben deze week nog een video opgenomen voor mijn laatste single en er komt een uitgebreid afscheidsfeestje, waarvoor ik ook nog boodschappen moest doen. Plus al het geregel voor de reis naar Berlijn natuurlijk”, lacht ze. De brede grijns op haar gezicht en de pretoogjes die ze samenknijpt vanwege de zon staan symbool staan voor haar huidige gemoedstoestand. “Ik voel me uitstekend en ik heb er gewoon enorm veel zin in”, verklapt Jori.

Flexibel leren zijn
De afgelopen twee ‘coronajaren’ zijn voor Jori uitdagend geweest, verduidelijkt de in Haps woonachtige singer-songwriter. “Het ergste van alles vind ik nog wel dat corona heeft duidelijk gemaakt dat ze in Nederland schijt hebben aan de kunst- en cultuursector. Gelukkig ben ik nog jong en flexibel en heb ik mijn muziekonderwijs ook deels online kunnen geven, maar ik had gehoopt dat we met z’n allen zuiniger waren geweest op onze cultuur”, onderstreept Jori, die de afgelopen twee jaar zeker niet stil heeft gezeten. “Doordat we niet live konden spelen, heb ik veel in de studio gezeten, geschreven en muziek gemaakt. Mijn muziekonderwijs ging wel door, zij het aangepast, maar corona heeft me vooral geleerd flexibel te zijn.”

Bovendien werd ze de afgelopen twee jaar meer dan ooit teruggeworpen op zichzelf. “Er is veel op z’n plek gevallen”, stelt Jori. Daarmee doelt ze onder meer op het uiteenvallen van haar band. “Dat voelt toch een beetje alsof er een familielid dood gaat. Kort daarop heb ik ook een enorme dip gehad, maar ik heb dat omgezet in iets positiefs. De single ‘Remain the same’ (te beluisteren via Spotify en andere gangbare streamingdiensten, de clip is ook te bekijken op YouTube) gaat over het uiteenvallen van de band, maar ook over hartenpijn en een moeilijk uit te leggen verlangen naar een tijd die je zelf niet hebt meegemaakt.”

Cloud Cukkoo
Onder haar artiestennaam Cloud Cukkoo timmert Jori inmiddels flink aan de weg. Ze noemt haar muziek ‘dansbare depressie’, een combinatie van donkere indie en dansbaarheid. “Ik breng een toffe sound, vind ik zelf. Dansbaar, met teksten die niet vrolijk zijn. Heftig soms. Ik geef daarmee een inkijkje in wie ik ben. Dat is in essentie dezelfde persoon als die ik vijf jaar geleden was, maar ik ben zeker volwassener geworden en dat hoor je terug in mijn muziek. De teksten hebben meer diepgang gekregen. Het is niet autobiografisch, maar vaak wel een weergave van mijn gevoel. Ik heb sowieso de afgelopen jaren geleerd beter te reflecteren op zaken waar ik mee te maken krijg of tegenaan loop. Dat verwerk ik dan in mijn teksten”, vervolgt Jori.

Maar waar de ene songtekst de luisteraar inzicht geeft in hoe Jori haar leven tot nu toe geleefd heeft, geldt dat niet automatisch voor elke single. Zoals bij haar volgende nummer ‘The Game’. “Dat gaat over een vrouw die op zoek is naar gevaar. Dat gaat niet per definitie over mij. Muziek is vaak ook een manier om over te brengen hoe je je voelt, zonder dat de tekst direct over jezelf gaat. Ik heb te maken gehad met een vervelend pestverleden. Het schrijven van songteksten heeft mij in die zin enorm geholpen om daar een streep onder te zetten.”

‘Ik breng een toffe sound. Dansbaar, met teksten die niet vrolijk zijn. Heftig soms. Ik geef daarmee een inkijkje in wie ik ben’

Gastprogrammeur
Namens de Schouwburg Cuijk treedt Jori op als programmeur van verschillende muziekvoorstellingen. Daarnaast was het Cuijkse cultuurpodium de plek waar zij twee muziekvideo’s heeft opgenomen en een concert heeft gegeven. “De Schouwburg en vooral Sjoerd Meijer (directeur) hebben enorm veel voor mij gedaan. Ze hebben mij geleerd om een eigen show, met decor en licht, te ontwikkelen van kop tot staart. Die werd twee keer uitgesteld, maar in september heb ik gelukkig toch op kunnen treden daar. En ik heb twee video’s op kunnen nemen in de Schouwburg. Ik kan er sowieso altijd terecht”, glimlacht Jori, die als programmeur ook enkele aantrekkelijke bands en singer-songwriters wist vast te leggen voor het huidige en aanstaande theaterprogramma in Cuijk. “We hebben in Nederland enorm veel muzikaal talent, dat te weinig mogelijkheden krijgt om zich te tonen. Als er dan een grote artiest wordt vastgelegd, zie ik het als mijn taak om er een kleinere act naast te programmeren. Zo krijgt het publiek extra waar voor z’n geld en de vele talenten een mogelijkheid om in een mooie setting voor een flink aantal mensen te spelen.”

Berlin: ‘Wir kommen daran‘
Het komende half jaar is Jori te vinden in Berlijn. “Het is een plek waar heel veel kunstenaars uit alle delen van de wereld samenkomen. Via verschillende Facebook-groepen heb ik ook al veel contact met andere creatieve vrouwen. In de jaren dat de meeste van mijn leeftijdsgenoten aan het feesten waren, was ik vooral veel aan het werk en aan het optreden. Zodoende wil ik niet alleen heel veel gaan schrijven en muziek maken, maar ook een deel van mijn studententijd inhalen. Waar kun je dat beter doen dan in Berlijn?”
Jori gaat niet in haar eentje naar de Duitse hoofdstad. “Ik ga met Beau Swierstra, fotograaf en videomaker. Hij is ook de man achter mijn videoclips. Samen gaan we een heleboel creatieve dingen maken.”

Meer weten over Jori van Gemert? Volg Cloud Cukkoo op Instagram of Facebook, bekijk haar website op www.cloudcukkoo.com of beluister haar muziek via Spotify en YouTube.

Jori van Gemert studeerde in 2019 af aan de Rockacademie (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) in Tilburg. De 25-jarige inwoonster van Haps is singer-songwriter en speelt gitaar en piano. Naast haar optredens en eigen muziek - die ze uitbrengt onder de artiestennaam Cloud Cukkoo - verzorgt ze ook livemuziek bij verschillende evenementen en gelegenheden, zoals begrafenissen en bruiloften. “Dit doe ik solo of samen met toffe muzikanten”, stelt Jori, wiens laatste single ‘Remain the same’ nu te beluisteren en te bekijken is via Spotify en YouTube. Haar volgende single ‘The Game’ is aanstaande.


Meer berichten