<p>Repetitie van Toneelgroep Beugen op een van de drie speellocaties.</p>

Repetitie van Toneelgroep Beugen op een van de drie speellocaties.

(Foto: De Maas Driehoek)

ToBe drie dagen achter elkaar op de planken: ‘Deze opzet zal bezoekers aanspreken’

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

BEUGEN | Toneelgroep Beugen (ToBe) staat op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei eindelijk weer op de planken. En hoe: het publiek wordt meteen getrakteerd op drie korte verhalen op drie locaties in Beugen. “We wilden een keer iets anders, wat verrassends. We denken dat dit bezoekers erg aanspreekt”, zegt toneelspeler Piet Wouters van ToBe.

Door Martijn Schwillens 

“Het publiek meldt zich op de speeldagen bij MFC Het Kruispunt en wordt vervolgens in drie groepjes verdeeld. Zij wandelen van speellocatie naar speellocatie (Museum van Alle Tijden, Molen en Van der Heuvel/Boxmeersestraat). Dat is een wandeling van telkens vijf tot tien minuten. En we hebben vervoer geregeld voor mensen die slecht ter been zijn”, vertelt Wouters (65), zelf al meer dan 35 jaar lid van ToBe. “Deze opzet is voor ons ook nieuw. Ieder groepje speelt zijn eigen stuk drie keer op een avond en op zondagmiddag.”

Praatpaal - Blik op eindig - Ben
Wouters vormt samen met Hans Jacobs (54, en bijna 25 jaar lid) het duo dat ‘Praatpaal’ op de planken brengt bij het Museum van Alle Tijden. “Praatpaal is wat absurdistisch, vol humor. Het stuk Ben kent juist een wat diepere laag. Een beetje psychologisch toneel, terwijl ‘Blik op eindig’ weer een combinatie is van beiden. Er zal hoe dan ook genoeg te genieten zijn en er valt voor bezoekers veel te lachen”, garandeert Jacobs.
Wouters pakt er een appje van regisseur Mirjam Wijnen bij en leest voor: “In elk van de drie verhalen draait het om mensen met hun eigen unieke verhaal. Persoonlijke ervaringen en emoties volgen elkaar in rap tempo op inclusief servies dat letterlijk door de lucht vliegt.” Jacobs lacht eens. “Het wordt van alles wat. Er zit voor elke toneelliefhebber wel wat bij dat hem of haar zal aanspreken.”

‘Het is van alles wat. Er zit voor elke toneelliefhebber wel wat bij dat hem of haar zal aanspreken’

90 minuten toneel
“Elk van de drie stukken duurt ongeveer een half uur”, legt Wijnen uit. “Het publiek krijgt dus ruim 90 minuten toneel voorgeschoteld. En omdat elk stuk door twee of drie personen wordt opgevoerd, was het repeteren het afgelopen jaar een stuk gemakkelijker. Dinsdag (vandaag, red.) volgt de generale repetitie. Iedereen is er klaar voor en heeft er zin in, want geen enkel gezelschap heeft de laatste twee jaar kunnen optreden door corona. Ook ToBe niet.”
De voorstellingen van ToBe zijn op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei om 19.30 uur en op zondag 22 mei om 14.00 uur. Verzamelen bij MFC Het Kruispunt in Beugen. Tickets kosten 10,00 euro inclusief een consumptie na afloop. Kaartverkoop en info via www.tobebeugen.nl 

Nieuwe leden gezocht
Toneelgroep Beugen is op zoek naar nieuwe leden. “Door de jaren heen is het aantal spelers teruggelopen. Met de nieuwe voorstellingen willen we geïnteresseerden ook laten zien hoe leuk toneel is. We roepen iedereen die interesse heeft in theater om eens mee te doen met ons. Je hoeft ook niet perse uit Beugen te komen”, verduidelijkt Wouters. Belangstellenden kunnen mailen naar secretaris@tobebeugen.nl of na de voorstellingen op 20, 21 en 22 mei een van de toneelspelers aanspreken.

Meer berichten