Keien van dichters

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
OPLOO – Onder de bewoners en dagcliënten van Bronlaak in Oploo en Dichterbij in Gennep blijken een groot aantal keien van dichters te huizen. Met als absolute topper Alfredo Haighton, want die won vorige week de landelijke gedichtenwedstrijd Special Arts.

De trotse Bronlaker Alfredo kreeg in de Flint in Amersfoort, waar de prijsuitreiking van het poëziefeest plaats vond, de hoofdprijs voor zijn gedicht ‘Gefranjeerde tulpen’ uitgereikt door burgemeester Marleen Sijbers van de gemeente Sint Anthonis.

[image=292847]

Special Arts, dat één keer in de tien jaar wordt georganiseerd, mocht dit keer duizend gedichten ontvangen. Daar werden 156 gedichten geselecteerd voor een bundel. Maar liefst 34 daarvan had Els Bloemen, die al tien jaar de inspirator en mentor is van de regionale dichters met een verstandelijke beperking, opgetekend bij bewoners van Bronlaak en Dichterbij.
De jury, onder voorzitterschap van ‘de dichter des Vaderlands’, Anne Vegter, had voor elk gedicht een rapport. Naast Alfredo Haighton, die 500 euro won, waren er nog twee Bronlakers die supertrots het podium beklommen. Stijn Frantzen won met zijn korte gedicht ‘Pen’ de themaprijs van de gedichtenwedstrijd dat ‘Plezier’ heette, en Christian Lucas kreeg een eervolle vermelding voor ‘Wereldreizen’. De bekende zangeres Lenny Kuhr bezong het gedicht van Christian.
“De eigenheid van deze mensen; hoe ze alledaagse gedachten, herinneringen en belevingen duiden in woorden, daar luister ik graag naar”, zegt Els bloemen. “In hun vertellingen schuilen vaak mooie gedichten, die ik graag opteken. Ieder gedicht blijkt voor de verteller zelf een bijzonder gedicht te zijn: blijvende fragmenten uit hun leven. Het geeft een aanvullende kijk en zeggingskracht en versterkt hun identiteit.” Zie verder www.specialarts.nl.
Meer berichten