Gerda Arts slaat vleugels uit

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
LANGENBOOM /BEUGEN – De vleugels van Gerda Arts, het is een van de meest in het oog springende bijdragen aan de jubileumexpositie dat het 20-jarige kunstcollectief ‘Alarm’ deze weken bij Ans Verdijk in Beugen laat zien. Achter het idee van Gerda zit niet alleen symboliek en haar invulling van het expositiethema 20x20x20, ze wil er ook een goed doel mee dienen.

[image=291902]

Gerda Arts (59), kunstenaar en vormgever in Langenboom, stuitte op haar zoektocht naar de symboliek van het getal 20 op de site www.20x20x20.org, een non-profit organisatie die 20 miljoen blinde kinderen in India en Afrika een ‘20x20 vision’ wil geven. In de optiekwereld is dit het beste gezichtsvermogen. “Ik werd gegrepen door het feit dat er kinderen zijn die noodgedwongen blind door het leven gaan en dus geen schijn van kans hebben, louter omdat het hun ouders ontbreekt aan financiële middelen.” De oplossing ligt feitelijk voor het oprapen, maar de middelen ontbreken. “De operatie van al dan niet aangeboren blindheid duurt een kwartier en kost 350 euro”, zegt Gerda.

Kunstwerk
Gerda heeft gedurende 20 dagen 400 (20x20) veren gemaakt en die verwerkt tot twee grote vleugels, die in de expositieruimte van ‘Alarm’ hangen. “Voor die vleugels heb ik alle pagina’s van de bijbel gebruikt. Die bijbel heb ik jaren geleden voor 25 euro gekocht op een rommelmarkt. “Sindsdien lag hij te verstoffen, todat ik op het idee kwam om hem te verwerken in de vleugels.”
Gedurende de expositieperiode van ‘Alarm’ wil Gerda Arts proberen om 20x20 mensen te fotograferen, poserend voor haar vleugels. Deze afbeeldingen bewerkt ze vervolgens tot ‘kunstengelen’. De 400 ‘kunstengelen’ krijgen vanaf 7 december tot en met 19 januari een plek in het Museum van Alle Tijden, een ander initatief van Ans Verdijk. Gerda wist intussen onder andere burgemeester Karel van Soest, diens echtgenote Mieke en wethouder Willy Hendriks te strikken als engel. Ze hoopt dat deze mensen na de expositie hun eigen kunstengel voor 20 euro willen kopen, want de opbrengst van haar project gaat naat www.20x20x20.org. “Als dat lukt, dan helpen deze engelen mee om 20 kinderen het gezichtsvermogen terug te geven.”
Gerda is op zondag 19 en zondag 26 oktober van 13.00 tot 17.00 uur present bij Alarm, Oeffeltseweg 21 in Beugen.
Meer berichten