Na cabaret ook muziek bij De Steenakker

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
HAPS - In navolging van de cabaretreeks komt Huistheater De Steenakker in Haps in het seizoen 2014-2015 ook met een muziekserie. “Huisconcerten met grote namen en nieuwe talenten. Muziek met bevlogenheid en een grote diversiteit”, weet Elles van Loenen van De Steenakker. Pianiste Hanna Devich trapt de serie op zondag 23 september af.

[image=291875]

Passie is het toverwoord in de muziekserie, die bestaat uit zeven concerten. “Je kunt hier op een muzikale trein stappen die de reiziger op muziekgebied van noord naar zuid en van oost naar west brengt”, vertelt Elles. Haar uitspraak refereert mede aan het Duits Lijntje, de voormalige spoorlijn die vroeger langs De Steenakker liep. “Het gaat om muziek die iets met mensen doet.”

Chris Tangelder
De muziekserie is voortgekomen uit een samenwerking met de Schouwburg Cuijk (‘Vooral qua PR’) en Chris Tangelder, die voorheen programmeur was bij Roepaen in Ottersum. “Die kwam hier en raakte meteen verknocht aan de locatie. Hij heeft artiesten gevonden die uitermate goed passen bij de unieke sfeer van De Steenakker.”

Risico
Elles beseft dat er ook een risico genomen wordt met deze serie. “Artiesten staan hier bijna letterlijk in de Hapse klei te spelen. We hebben 70 stoelen. Eigenlijk moet elke voorstelling nagenoeg uitverkocht zijn om uit de kosten te komen”, weet Elles, die merkt dat in de culturele markt ‘het wél begint te broeien’. “Eerst was het dat mensen het theater niet kenden, nu hoor ik steeds vaker – zoals laatst bij de streekmarkt in Boxmeer – dat mensen er wel eens van gehoord hebben. Dat moet nu overgaan in het brengen van een bezoekje.”

Muziekserie
De muziekserie wordt zondag 23 november afgetrapt door pianiste Hanna Devich, die muziek van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi (bekend van de film ‘Intouchables’). ‘Onderga dit cocert als een klein wonder’, aldus de Nederlandse pers. “We beginnen de serie met rustige muziek. Een momentje van bezinning in de herfst.”
Een contrast met het tweede concert, op donderdag 4 december, van de Nadara Gipsy Wedding Band. “Dan gaat het dak er af. Echt een feest.” Andere optredens in Haps zijn die van Margriet Sjoerdsma (ode aan Eva Cassidy), Rondom Toon (over Toon Hermans), Eric Vaarzon Morel (Flamenco), Iain Matthews & Egbert Derix (mix van Americana, pop en jazz) en Nathalie Matteau et Les Hommes Perdus (chansons).
Meer informatie over de muziek- (en cabaret)serie en kaartverkoop via Huistheater De Steenakker (Steenakkerstraat 5) in Haps, tel. (0485) 31 09 20 of online via de website www.desteenakker.nl.
Meer berichten