Wijkevenement: bruisende ontmoetingsplek

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
CUIJK - Een vleugje straattheater, een flinke portie muziek en dans, hapjes, drankjes, ouderwets vermaak in de vorm van klompenspelen, wat gezonde competitie bij de finale van de dj-contest en niet te vergeten: Workshops houten klompen beschilderen en Hollandse klompendans. Deze combinatie verandert het Valuweplein in Cuijk-Noord op zondag 28 september tot een bruisende ontmoetingsplek in het hart van de wijk. Het wijkevenement (van 12.00 tot 18.00 uur) is tevens de opening van het opnieuw ingerichte Valuweplein.

[image=289589]

Tijdens een spectaculaire opening van het wijkevenement waarin vertegenwoordigers van de gemeente, wijkraad en woningcorporatie Mooiland een rol vervullen, wordt meteen duidelijk gemaakt waar het tijdens deze dag om draait: verbinden. De openingsact verbeeldt de saamhorigheid in de wijk, het overbruggen van verschillen en het verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid van de wijk. De Cuijkse zangeres Ingrid Heijl neemt samen met evenementenorganisator Michael Shalton uit St. Agatha de openingsact voor haar rekening. Speciaal voor deze gelegenheid componeren zij een lied over De Valuwe.

Opening
Dit keer is het wijkevenement tevens de opening van het opnieuw ingerichte Valuweplein. Ook is het de start van revitaliseringsfase 2a, waarin een nieuw appartementencomplex gebouwd zal worden aan de Guldengaarde. Mooiland bouwt hier 26 appartementen en 11 eengezinswoningen. Om 13.00 uur vindt dit plaats. Cuijkse ondernemers hebben gul gegeven om deze dag mede mogelijk te maken. Onder andere door hun bijdragen is het mogelijk geworden de benodigde klompen te kopen. Deze klompen kunnen tijdens het wijkevenement tussen 12.00 en 14.30 uur beschilderd worden door de bezoekers van het evenement.
Om 15.30 uur moeten de klompen droog zijn, want dan zullen de bont beschilderde klompen schitteren aan de voeten van de deelnemers aan de workshop klompendans onder leiding van de Cuijkse dansschool Chanti4dance. Na afloop mogen de klompen als blijvende herinnering aan deze dag mee naar huis. Mensen die voor 15 september de klompen hebben besteld bij de organisatie, kunnen zondag de 28e meedoen.

Inspiratie
De klompendans vormde de inspiratie voor de invulling van de rest van het evenement. Er zijn ouderwetse klompenspelen en wie wil kan zich in een grote klomp laten fotograferen. Boer Stef van de Tiendmorgen uit Beers richt op een plein een levende kinderboerderij in. Een troep ganzen zal in parade over het plein lopen en de ganzen zullen daar zelfs in bad gaan. Overigens zijn het niet alleen de ganzen die verzorgd worden. De Cuijkse kapper Golly zingt terwijl de bezoekers knipt die in de stoel in zijn openluchtsalon plaatsnemen. Futuristisch zijn ook de kapsels die ontstaan door het gebruik van luchtdruk. Foto’s genomen tijdens deze behandeling leveren wel heel bijzondere plaatjes op voor de facebookpagina’s van de (jongere) bezoekers. Vooraf even langs de visagiste en nagelstyliste of jezelf laten schminken? Het kan!

Hapjes
De hapjes die de wijkbewoners tijdens eerdere edities van het wijkevenement te koop aanboden zijn vermaard. Ook dit keer ontbreken ze niet. Ze worden aangevuld door kraampjes met gezonde snacks van wereldtuin Verdeliet, eten van het Chinese restaurant en drinken van de wijkwinkel en twee terrassen van café De Valuwe. Straattheateracts van steltlopers, toiletdames, een complimentenpaar, een clownscollectief, de ganzenparade, een accordeonparade en een sprookjes vertellende boomstronk zorgen voor een theatrale sfeer op het plein.

Muziek
Geen feest zonder muziek. Behalve Ingrid Heijl treden de Tenggara Boys op met soul, rock, blues en funk. Rock ‘n Roll band Talisker Four ”die dit jaar op het Zwarte Cross festival heeft gespeeld staat net als Linn Wientjes, de Riley Soulband, Turkse band en Molukse dansgroep op het podium. Afsluiting van de dag vindt plaats door de dj-contest waarvan de voorrondes tijdens de Vierdaagsefeesten plaatsvonden in café D’n Dino. De drie finalisten strijden op het Valuweplein om de eer wie van de onafhankelijke jury de eerste prijs krijgt uitgereikt.
Het wijkevenement wordt mogelijk gemaakt door de wijkraad, de gemeente Cuijk, woningcorporatie Mooiland, Radius, lokale ondernemers, sponsoren en niet in de laatste plaats door de wijkbewoners zelf die het evenement organiseren, in goede banen geleiden of de optredens verzorgen.
Meer berichten